Problemele și propunerile membrilor CCI discutate cu Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe

DSC_3991Peste 50 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-au întrunit astăzi, 14 iunie 2022, la un dialog deschis cu Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe, prezidată de Dumitru Alaiba, pentru a identifica și discuta propunerile de susținere a producătorilor autohtoni.

Potrivit Președintelui CCI Sergiu Harea, CCI contribuie activ la elaborarea politicilor și a legislației în domeniile ce au impact asupra mediului de afaceri. Și astăzi vorbim atât despre subiecte actuale aferente susținerii producătorului autohton, cât și cele aferente procedurilor de import/export.

„La cerința membrilor CCI, am organizat un dialog deschis cu Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanțe, pentru a aborda subiectele precum: propuneri pentru politica fiscală și vamală; cadrul legal aferent practicilor comerciale neloiale; facilitarea traficului transfrontalier; tichete sau vouchere pentru sport – inițiativa CCI în vederea stimulării salariaților în practicarea sportului și companiilor care investesc în sport.

La 2 iunie 2022, membrii CCI s-au întrunit în ședință pe platforma Comitetelor Sectoriale, în vederea identificării și consultării propunerilor pentru politica fiscală și vamală pentru anul 2023.  Agenții economici continuă să remită propuneri noi, argumentate și cu siguranță vor veni și la ședința de astăzi cu unele inițiative, care în final sunt aprobate de deputați”, a menționat Sergiu Harea.

Totodată președintele CCI a declarat că una din soluții ce ar contribui la fluidizarea traficului la frontiera cu UE este recunoașterea statutului de AEO. „La întrevederea de săptămâna trecută cu Șeful Delegației UE în RM, s-a confirmat că suntem la o etapă avansată în negocieri cu UE, salutăm dar totodată, solicităm urgentarea procesului, dat fiind faptul că situația actuală de la frontieră necesită soluții rapide”.

Sergiu Harea a reiterat și importanța unui cadrul legal aferent tichetelor pentru sport, promovat intens de CCI, beneficiul cărora constă în creșterea productivității muncii angajaților.

Președintele comisiei parlamentare, Dumitru Alaiba, a menționat: „Trăim timpuri incerte care afectează mediul de afaceri. Recunoaștem că este complicat și nimeni nu a fost pregătit de această situație. Moldova este cea mai afectată de războiul din Ucraina țară din regiune, în afară Ucrainei, bineînțeles. Este o provocare pe care o simte mediul de afaceri – atât importatorii și exportatorii, cât și producătorii, pentru că toți suntem conectați la lumea exterioară. În același timp, toate costurile se translează în prețurile pentru cetățeni. Să facilităm, în aceste condiții, activitatea antreprenorilor, să ajutăm oamenii – este sarcina Parlamentului și Guvernului”.

Deputatul a spus că, din informațiile obținute de la punctele de trecere, se observă o ușoară relaxare a presiunilor la frontieră: „Ambuteiajul de la frontieră se rezolvă cu încetul, din câte cunoaștem, dar în continuare simțim responsabilitatea față de antreprenori și economie și vom urmări toate microprocesele”, a accentuat Dumitru Alaiba.

Parlamentarul a mai spus că în cele trei luni de război în Ucraina autoritățile Republicii Moldova sunt impuse de a regândi, în regim expres, abordările și procesele care au funcționat de-a lungul anilor.

Adresându- se agenților economici, Dumitru Alaiba a declarat: „Mulțumirile noastre pentru grija față de oameni, pentru sutele și miile de angajați cărora le plătiți salarii. În lucrurile care pot fi schimbate veți avea toată deschiderea noastră”.

Agenții economici au adresat întrebări comisiei, evidențiind necesitatea susținerii producătorilor autohtoni, în vederea creșterii competitivității și sporirii exporturilor.

Toate întrebările și propunerile parvenite în urma dialogului vor fi sistematizate și expediate Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe.

Dialogul poate fi urmărit aici- https://bit.ly/3OaD1Pl 

Comitetele pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

Distribuie acest articol: