Agenți Economici Autorizați din RM vor beneficia de proceduri vamale simplificate în EU

1Astăzi, 21 octombrie 2022, la Chișinău a fost lansat Programul de recunoaștere reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați (AEO) între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Acesta va fi aplicat din luna noiembrie 2022, Republica Moldova devinind prima țară din regiune care obține astfel de recunoaștere.

Astfel, companiile din RM care au statut de AEO vor putea beneficia de avantaje la export în EU și anume:

  • mai puține controale;
  • formalități simplificate și vămuirea mai rapidă.

De menționat că recunoașterea va fi acordată agenților economici care au statut de AEO pentru Securitate și Siguranță  (AEOS) și Simplificări vamale/Securitate și siguranță (AEOC/AEOS).

Programul AEO a fost implementat în țara nostră în anul 2014, fiind transpus cadrul normativ conform standardelor europene. Ulterior, în vederea facilitării trecerii frontierei în imediată apropiere a punctelor vamale a fost instalat semnul de circulație special care oferă prioritate la trecerea hotarului pe banda specială.

Din anul 2015 a fost implementat mecanismul de recunoaștere unilaterală a AEO din EU ca proiect-pilot la punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Conform datelor de pe www.trade.gov.md în RM sunt peste 120 de companii cu statut AEO.

Pe parcursul anilor, CCI a susținut eforturile de aliniere a programului național AEO la cel din EU, prin promovarea avantajelor, instruirea companiilor și consultanța în demeniul procedurilor vamale.

Pentru a informa antreprenorii privind condițiile și procedura de obținere a statutului AEO, CCI va continua să organizeze sesiuni de instruire pe platforma Academiei Exportatorului a CCI.

Detalii despre instruiri: Centrul de Formare Antreprenorială
tel: + 373 22 / 23 32 86
e-mail: [email protected]

Distribuie acest articol: