Beneficiarii ”Academiei Exportatorilor” instruiți la CCI a RM privind procedurile simplificate de import/ export

_DSC2231Companiile din țara noastră interesate de procedurile de import/ export, au participat astăzi, 25 octombrie 2022, la seminarul organizat în cadrul programului “Academia Exportatorilor”.

Potrivit Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, instituția camerală are un rol important în facilitarea comerțului internațional, promovează procedurile simplificate și electronice de import/export, și sustine antreprenorii prin acordarea serviciilor de broker vamal, eliberarea certificatelor de origine, carnetelor ATA.

”Serviciile oferite de instituția camerală vin să susțină companiile autohtone, iar în cadrul programului de instruire ”Academia Exportatorului”, beneficiarii vor obține cunoștințe foarte importante despre legislația vamală, comerțul preferențial, procedurile simplificate, etc. Pe lângă acest program, CCI a RM oferă și alte servicii, unele din ele putând fi accesate în regim online. În acest context, vreau să aduc sincere mulțumiri Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) care a susținut eforturile CCI în digitalizarea serviciilor, precum Certificate de origine și Avizul de atestare a impedimentului justificator, totodată a sprijinit sesiunile de informare despre INCOTERMS și Agent Economic Autorizat (AEO), organizate în toate filialele CCI”, a declarat Sergiu Harea.

David Anderson, directorul Programului USAID MISRA, prezent la deschiderea seminarului de astăzi, s-a referit pe scurt la activitățile și parteneriatele ce urmează a fi implementate pe parcursul derulării MISRA, arătîndu-se ferm convins de faptul că întreaga asistență pe care o acordă USAID Moldovei, inclusiv prin noul său Program MISRA, vor face ca țara Dumneavoastră, Moldova, să devină un loc bun atât pentru trai, cât și pentru desfășurarea afacerilor.

În cadrul seminarului de astăzi, Carolina Gărgăun, Specialist superior în domeniul comerțului, Programul USAID MISRA a vorbit despre eforturile USAID de a asista Serviciul Vamal și comunitatea de afaceri pentru a eficientiza comerțul transfrontalier. Iar Natalia Calenic, vicepreședinte CCI a prezentat participanților Operațiunile import-export (documentația de export, proceduri vamale, reguli de origine, clasificarea marfurilor, procedure simplificate etc).   

Seminarele sunt organizate atât în format online, cât și cu prezență fizică, în perioada 19 octombrie- 09 noiembrie 2022.

La instruiri participă directorii și managerii comerciali, responsabili de activitățile de export în cadrul întreprinderilor din orice sector al economiei naționale.

La finalul cursului, beneficiarii vor primi certificate de participare, prezentările și înregistrările video ale instruirilor.

Notă: Anual, în cadrul Centrului de Formare Antreprenorială al CCI a RM, sunt instruiți peste 2 000 de beneficiari, la cursuri precum: EUREM – Manager Energetic European; Traininguri corporative; Operațiuni import-export; etc.

Distribuie acest articol: