În perioada 2-4 noiembrie 2022, la Belgrad, Serbia, antreprenorii și autoritățile vamale din țările CEFTA (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Republica Kosovo) au participat la prima Conferință regională a Operatorilor Economici Autorizați (AEO).
În cadrul conferinței, circa 120 de participanți au discutat progresele în implementarea programelor AEO în țările CEFTA (Acordul de Comerț Liber Central European) precum și măsurile de consolidare a parteneriatului vamă- business.
Asociația regională AEO din CEFTA care este susținută de GIZ și UE și are ca scop promovarea și dezvoltarea programelor AEO din CEFTA, a prezentat recomandările în domeniul simplificării procedurilor vamale pentru AEO, printre care:
- extinderea listei de beneficii pentru AEO;
- modernizarea infrastructurii pentru asigurarea coridorului verde la trecerea frontierei;
- implementarea recunoașterii multilaterale a AEO din regiunea CEFTA.
Participanții au salutat progresele Republicii Moldova, care din 1 noiembrie a.c. beneficiază de recunoaștere mutuală a AEO cu Uniunea Europeană, și are cel mai mare număr de AEO din regiune.
În cadrul conferinței a fost prezentată experiența altor state în domeniul AEO, precum USA, Mexic, Italia. Totodată marile corporații internaționale au împărtășit experiența lor în dezvoltarea parteneriatului cu autoritățile vamale.
Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Natalia Calenic a participat în cadrul panelului de discuții dedicat beneficiilor AEO prin prisma sectorului privat dar și provocărilor care persistă în procesul de acordare a beneficiilor și simplificărilor vamale companiilor AEO.
În cadrul vizitei la Belgrad, Natalia Calenic a avut întrevederi de lucru cu Camera de Comerț din Serbia, pentru a face schimb de experiența în domeniul serviciilor care facilitează exportul (precum certificate de origine și carnete ATA), dar și perspectivele dezvoltării comerțului între antreprenorii din Moldova și Serbia.
Conferința a fost organizată sub patronatul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Proiectului Ministerului Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Proiectului “Sprijin pentru cooperarea economică regională ” finanțat de Uniunea Europeană.
Nota: Din 1 noiembrie 2022, este implementat programul de recunoaștere reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Astfel, companiile din RM care au statut de AEO vor putea beneficia de avantaje la export în EU și anume:
- mai puține controale;
- formalități simplificate și vămuirea mai rapidă.
De menționat că recunoașterea va fi acordată agenților economici care au statut de AEO pentru Securitate și Siguranță (AEOS) și Simplificări vamale/Securitate și siguranță (AEOC/AEOS).
În acest context, CCI organizează sesiuni de instruire pentru toți doritorii de a obține astatutul AEO. Seminarul este planificat pentru 29 noiembrie (în limba ro) și 6 decembrie (în limba ru), pentru detalii aici.