Chișinău, 02 februarie 2023 Antreprenorii autohtoni interesați de exportul produselor alimentare de origine animală pe piața UE, au participat la un dialog informativ, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM). La eveniment, cu informații pentru participanți au venit și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate. Evenimentul este parte a Programului de Afaceri al celei de-a XX-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2023.
Natalia CALENIC, vicepreședinte CCI a RM a menționat că la solicitarea antreprenorilor, în cadrul dialogului de astăzi au fost abordate subiecte precum: progresul implementării cerințelor pentru exportul lactatelor, cărnii de pasăre şi al ouălor în UE; cerințele generale privind procedurile de export a produselor de origine animală; controlul sanitar-veterinar al mărfurilor precum și problemele cu care se confruntă producătorii din acest sector.
„Acordul de Liber Schimb cu UE a oferit producătorilor noștri posibilitatea de a reorienta exportul produselor de origine animală spre piața țărilor UE. Încă în vara anului 2021, CCI a organizat o sesiune dedicată exportului de produse lactate, în contextul deciziei Comisiei Europene privind posibilitatea exportului produselor lactate fabricate în Republica Moldova pe piața UE (Anexa nr. I a Regulamentului 605/2010 care se referă la cerințele sanitar-veterinare pentru domeniul sănătății animalelor și pentru certificare la importul produselor lactate în UE). Comisia Europeană a decis să aplice principiul de prelistare a unităților pentru exportul produselor lactate moldovenești iar prima companie care a exportat înghețată este membru activ al CCI și participă în aceste zile la expoziție „Fabrica în Moldova”, a menționat vicepreședinta CCI.
Totodată, Natalia CALENIC a menționat că în cadrul Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură, CCI a RM a organizat mai multe întrevederi a mediului de afaceri cu conducerea Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Comisia Parlamentară Agricultură şi Industrie Alimentară, Ministerul Economiei, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și AIPA pentru a identifica soluții și măsuri de susținere a antreprenorilor sectorului agroalimentar.
Reprezentanții ANSA au relatat despre cerințele generale privind procedurile de export a produselor de origine animală și etapele pentru aprobarea producătorilor.
Carolina LINTE, președinta Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, a prezentat participanților aspectele practice ale exportului de produse compuse pe bază de produse procesate din lapte și provocările întâmpinate de agenții economici.
La dialog au participat antreprenori care sunt prezenți în această perioadă la Expoziția națională „Fabricat în Moldova”. Aceștia au adresat întrebări și au specificat problemele cu care se confruntă la accesarea piețelor externe, în special, piața europeană.
La eveniemnt au participat și studenții– viitorii specialiști în domeniu, care au beneficiat de informații utile privind cadrul legal în domeniu și progresele în implementarea standardelor europene în domeniul produselor de origine animală.
Vă reamintim că Programul de afaceri al evenimentului național „Fabricat în Moldova” va continua pe parcursul zilelor de 1- 4 februarie și poate fi urmărit aici- https://bit.ly/3JtaCom
Notă: ,,Fabricat în Moldova” este evenimentul de augur cu care debutează programul fiecărui an expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții, intensifica dialogul public-privat. Prin organizarea acestui eveniment, CCI a RM își pune următoarele obiective: prezentarea și promovarea noilor tehnologii, produse și servicii; crearea premiselor pentru găsirea partenerilor de afaceri atât din ţară, cât şi din afara ţării, purtarea discuțiilor, negocierilor, efectuarea schimbului de experiență și bune practici; intensificarea fluxurilor investiționale în țară.