Problemele antreprenorilor autohtoni discutate cu Ministrul Economiei Dumitru ALAIBA

329757500_851376705950880_9190369236397741980_nJoi, 9 februarie 2023, circa 100 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) care reprezintă companii din diferite ramuri ale economiei naționale, au participat la un dialog deschis cu Dumitru ALAIBA, Ministrul Economiei Republicii Moldova.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu HAREA, la solicitarea membrilor instituției camerale, a fost organizat un dialog deschis cu Dumitru ALAIBA pentru a discuta despre „Economia Moldovei: Situația actuală, oportunități de dezvoltare, probleme și soluții”.

„A devenit deja o tradiție ca pe platforma Comitetelor Sectoriale ale CCI, să organizăm discuții dintre sectorul privat și autoritățile publice, pentru examinarea problemelor actuale și elaborare de propuneri pentru crearea unui mediu de afaceri prosper și competitiv.  CCI este deschisă pentru a contribui la elaborarea unor acte normative calitative, care să reflecte așteptările și necesitățile antreprenorilor, precum: sprijinirea și încurajarea mediului de afaceri în special a producătorului autohton și implementarea măsurilor și programelor dedicate susținerii sectorului privat”, a menționat președintele CCI.

Dumitru ALAIBA a punctat necesitatea dialogului cu mediul de afaceri, menționând că doar prin discuții constructive cu reprezentanții companiilor, instituțiile statului pot interveni la remedierea unor probleme. „Ceea ce facem noi și reformele care sunt în derulare, sau le planificăm spre a fi lansate, îi afectează direct pe antreprenori, și sunt convins că aceștia știu mai bine dacă aceste reforme sunt sau nu bune pentru ei, deoarce oamenii de afaceri nu vor anarhie, ei inteleg necesitățile statului, de aceea este necesară comunicarea în această perioadă incertă, doar așa putem să ne facem lucrul bine. Sunt lucruri pe care le putem rezolva în următoarea perioadă, dar sunt și probleme pe care nu le putem soluționa imediat. Prioritățile noaste rămân acelea de a asigura confort pentru antreprenori, să-și dezvolte afacerea în siguranță. Avem mai multe pachete de reglementare deja în elaborare, unul este gata să fie aprobat de Guvern și transmis în Parlament, vorbim de comerțul interior, cât și comerțul electronic, dar și reglementări din alte sectoare. Tot ce este în țară, se ține pe activitatea oamenilor de afaceri, iar statul este lângă ei”, a mai spus Ministrul Economiei.

În cadrul dialogului cu Ministrul Economiei, au fost discutate acțiunile planificate pentru susținerea și stimularea producătorului autohton.

Printre problemele enumerate de companiile prezente la discuții se regăsesc și dificultățile legate de exportul cerealelor (logistice, transport); dificulățile la importul și reexportul dronelor agricole; facilitățile/stimulările fiscale, anularea penalităților și sancțiunilor financiare; etc.

Toate întrebările adresate de companii în cadrul ședinței vor fi înaintate spre considerare Ministerului Economiei. De asemenea, s-a decis organizarea întrevederilor sistematice a Ministerului Economiei cu fiecare sector al industriei naționale, în parte.

CCI a RM contribuie activ la elaborarea politicilor și a legislației în domeniile ce au impact asupra mediului de afaceri și mizează mult pe deschiderea Ministerului Economiei în vederea susținerii businessului autohton, în special în situația actuală dificilă, când sunt afectate toate sectoarele economiei naționale.

Dacă aveți unele subiecte ce pot fi abordate pe platforma Comitetelor Sectoriale ale CCI, la puteți expedia la adresa de e-mail: [email protected].

Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

Distribuie acest articol: