La data de 1 martie 2023, Comitetul pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual s-au întrunit într-o ședință de lucru.
În cadrul ședinței, au fost abordate mai multe subiecte importante, inclusiv aprobarea planului de activitate a Comitetului, crearea grupurilor de lucru pe arii de interes și alegerea unui lider-coordinator și validarea comenzii de stat.
La eveniment au participat: Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a RM; Secretara de Stat, Ministerul Educației și Cercetării, Galina Rusu; Şeful Direcției, Învățământ profesional tehnic, Silviu Gîncu; Președinta Comitetului, Larisa Șavga; Elena Movileanu, Șefa Secției Învățământ Dual, Secretara Comitetului; precum și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și unități economice.
În cuvântul de salut, președintele CCI a RM a reiterat importanța aprobării de către Executiv, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, a cadrului normativ pentru implementarea Legii cu privire la învățământul dual în Republica Moldova. Acesta include criteriile privind conformitatea agentului economic pentru asigurarea calității formării profesionale prin învățământ dual și Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităților din învățământul dual.
Astfel, Sergiu Harea a accentuat că CCI este alături de unitățile economice, dar și de instituțiile de învățământ care implementează sistemul dual, și susține buna desfășurare a învățământul dual, pentru crearea forței de muncă calificată și dezvoltarea economiei Republicii Moldova.
Galina Rusu a menționat că Legea aprobată recent de Guvern reprezintă un nou front de muncă pentru instituțiile care promovează acest sistem de învățământ, și și-a manifestat dorința ca după acest eveniment, numărul instituțiilor de învățământ, elevilor dar si antreprenorilor să crească.
În cadrul ședinței, Comitetul a aprobat planul de activitate pentru perioada următoare, care va include acțiuni de promovare și dezvoltare a Învățământului Dual, precum și măsuri pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul actanților implicați în acest proces: unități economice, instituții de învățământ profesional tehnic și elevi.
Comitetul a luat decizia de a crea grupuri de lucru pe arii de interes pentru a se concentra pe probleme specifice care trebuie abordate în ceea ce privește promovarea Învățământului Dual. Aceste grupuri de lucru vor fi compuse din membrii comitetului și vor fi însărcinate cu cercetarea și dezvoltarea de soluții practice pentru problemele identificate.
Tototadă, s-a desemnat liderii coordonatori care urmează să fie responsabili de activitatea din interiorul grupului și de relația cu membrii Senatului și Președintele Comitetului.
Astfel, liderii coordonatori a celor 3 grupuri de interes din cadrul Comitetului sunt:
Bubulici Vadim, Draexlmaier Automotive SRL- Grup de lucru dual – promovarea ÎPT dual
Maria Hamuraru, Universitatea de Stat – Grup de lucru verde – promovarea ecologizării ÎPT-
Olga Jumbei, Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale din Chișinău – Grup de lucru digital – promovarea digitalizării ÎPT- lider
De asemenea, comitetul a validat comanda de stat pentru Învățământul Dual, ceea ce va ajuta la creșterea numărului de elevi care se vor înscrie în programul de învățământ dual. Această comandă de stat este un pas important în direcția promovării Învățământului Dual și va contribui la creșterea numărului de absolvenți calificați și pregătiți pentru piața muncii.
Este de menționat faptul că implementarea programelor de învățământ profesional tehnic dual oferă multiple oportunități unităților economice, dar și probleme, provocări. Prin urmare, în cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele chestionarului: Implementarea programelor de învățământ profesional tehnic dual, oportunități, probleme, provocări, participanții căruia au fost reprezentanții unităților economice implicate în Învațământul Dual care și-au exprimat părere în raport cu acest subiect.
Comitetul pentru promovarea Învățământului Dual își asumă responsabilitatea de a dezvolta și implementa soluții inovatoare pentru a sprijini educația și formarea profesională a elevilor, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru o carieră de succes în economia modernă