Perspectivele de dezvoltare a învățământului dual au fost discutate astăzi la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în cadrul unei ședințe cu participarea reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerului Finanțelor și Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Secretara de stat MEC Galina Rusu a menționat că dezvoltarea învățământul dual contribuie în mod direct la creșterea calității forței de muncă pentru economia națională. „Prin eforturi consolidate, cu implicarea asumată a tuturor instituțiilor de stat și a sectorului privat, vor putea fi puse în aplicare mecanisme eficiente de implementare a învățământului dual”, a menționat Galina Rusu.
Președintele CCI Sergiu Harea a vorbit despre planul de acțiune al Camerei cu referire la implementarea Hotărârii Guvernului nr. 97/2023 și anume la stabilirea conformității unităților economice, menționând că instituția organizează activități pentru atingerea obiectivelor propuse. „CCI organizează activități de informare cu referire la criteriile de evaluare a conformității unităților economice care au remis Scrisori de intenție în adresa CCI în scopul implementării învățământului dual în anul de studii 2023-2024; desemnează Comisiile de verificare a conformității unităților; activități de instruire a membrilor Comisiei cu privire la modul de aplicare a Metodologiei; etc.”. Totodată, Sergiu Harea a spus că impactul hotărârii este unul benefic, inclusiv prin prisma mecanismului de compensare a cheltuielilor unității suportate pentru organizarea și realizarea învățământului dual.
Participanții la ședință și-au asumat să ofere tot suportul necesar atât instituțiilor de învățământ profesional tehnic, cât și agenților economici, în stabilirea parteneriatelor, semnarea acordurilor de planificare a comenzii de stat pentru admitere, promovarea ofertelor educaționale, asigurarea conformității și calității procesului de formare profesională, etc.
Amintim că Guvernul a aprobat recent cadrul normativ pentru implementarea Legii cu privire la învățământul dual în Republica Moldova. Acesta oferă mai multe oportunități de angajare pentru absolvenții învățământului dual. Elevii încadrați în acest program beneficiază de bursă de studii, cazare în căminul instituției și o remunerație nu mai mică decât salariul minim pe țară. La rândul lor, agenții economici implicați în învățământul dual au posibilitatea să-i angajeze pe cei mai buni absolvenți, beneficiind de compensarea de până la 50% a cheltuielilor suportate în procesul de instruire a elevilor. Pentru aceasta, în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 sunt incluse alocații bugetare în sumă de 10 milioane de lei.
Rata de angajare a absolvenților programelor de formare profesională prin intermediul sistemului dual este de peste 70%. În anul academic 2022-2023, în învățământul dual sunt implicate 27 de instituții de învățământ profesional tehnic și 127 de agenți economici.