Autoritățile naționale vor întreprinde acțiuni necesare producătorilor locali în accesarea noilor piețe pentru vânzarea produselor ecologice

339113816_172966872235771_7347199222280488396_nConducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova alături de membrii săi care activează în domeniul producerii și exportului de cereale ecologice au comunicat, astăzi, la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare despre interesul producatorilor de a exporta în SUA cereale ecologice. Pentru a reuși aceasta, Republica Moldova trebuie să inițieze demersuri în obținerea statutului de stat eligibil pentru exportul de cereale ecologice în SUA.

„În dicuția recentă avută cu Ofițerul Economic al Ambasadei SUA, am menționat că membrii instituției camerale, care activează în domeniul producerii și exportului de cereale ecologice și care sunt în căutarea unor piețe de desfacere, se confruntă cu dificultăți în privința exportului pe piața din SUA. Conform informației recepționate de la antreprenorii autohtoni, țara noastră nu este listată ca exportator eligibil, și în acest sens se impune inițierea procedurii de aprobare prin adresarea către autoritățile competente în acest domeniu din SUA. Astfel, venim cu un apel către instituțiile de resort, pentru a oferi suportul necesar companiilor autohtone”, a declarat Sergiu Harea, președintele CCI a RM.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat că ministerul și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor demara procedurile necesare în vederea facilitării exporturilor în SUA.

„Autoritățile naționale își vor uni eforturile pentru dezvoltarea exporturilor de produse agricole către noi piețe cu potenţial de absorbţie. Sectorul agriculturii ecologice devine tot mai atractiv pentru fermieri, întrucât cererea de produse certificate ecologic este într-o continuă creștere”, a subliniat oficialul.

În Republica Moldova exploatațiile ecologice sunt concentrate în mare parte pe cultivarea culturilor anuale cerealiere. În prezent,  suprafaţa culturilor cerealiere ecologice constituie circa 11 mii ha, reprezentând 1.62% din terenul arabil înregistrat în agricultura ecologică. Cea mai mare cantitate de cereale ecologice autohtone ajunge pe piața europeană.

Distribuie acest articol: