La data de 07 aprilie 2023, Secția Învățământ Dual din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat Seminarul Informativ cu tema “Planificarea strategică a învățământului dual, abordări și oportunități pentru creșterea calității învățământului dual în anul de studii 2023-2024”.
Evenimentul a avut drept scop informarea unităților economice despre punerea în aplicare eficientă a prevederilor Legii nr. 110/2022 și ale Hotărârii Guvernului nr. 97/2023 referitoare la învățământul dual, în anul de studii 2023-2024, precum și despre modalitățile de stabilire a conformității cu cerințele legislative și de dezvoltare a unui plan de implementare eficient, adaptat nevoilor specifice ale unității economice.
La eveniment au participat: Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, Galina Rusu, Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Silviu Gîncu, șef direcție Învățământ profesional tehnic, MEC precum și peste 75 de unități economice care desfășoară învățământul dual și cei care intenționează să desfășoare învățământul dual, parteneri de dezvoltare, precum și alte persoane interesate.
Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu Harea, seminarul a avut drept scop informarea întreprinderilor care implementează învățământul dual, cât și explicarea procedurilor și metodologiei conformității unității și modului în care acestea vor beneficia de compensarea cheltuielilor în învățământ dual. ”Sincere mulțumiri Ministerului pentru parteneriatul pe care îl avem, cât și GIZ pentru susținerea oferită pe parcursul anilor în promovarea învățământului dual”, a spus președintele CCI.
Galina Rusu a specificat că MEC, GIZ și CCI au un parteneriat puternic. ”MEC crede în învățământul dual, ne bucurăm să avem un context legislativ de aplicare a învățământului dual în învățământul profesional tehnic, o aplicare cât mai amplă. Ne reușeșe mai mult în învățământul tehnic secundar și ne dorim să avansăm. Sunt încântați de această formă, inclusiv, cei de la învățământul superior și atunci, în acest context, când avem cadru legal cât de cât dezvoltat, vă chem pe dvs. ca împreună să înțelegem ce este această formă, pe viitor să îmbunătățim ce trebuie și de ce nu să scrim istorie în Republica Moldova prin învățământul dual”, a spus Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării.
În cadrul seminarului Silviu Gîncu a vorbit despre reglementarea învățământului dual în conformitate cu Legea nr. 110/2022 și Hotărârea Guvernului nr. 97/2023, despre Regulamentul privind modul de compensare a cheltuielilor unităților din învățământul dual. Astfel, dumnealui a menționat despre faptul că sunt pasibile compensării din bugetul de stat, în proporție de cel mult 50 % din cheltuielile admise pentru compensare, cheltuielile unităților suportate pentru organizarea și realizarea programelor de formare profesională a elevilor în învățământul dual (în continuare – cheltuieli suportate), determinate în conformitate cu prevederile Legii nr. 110/2022.
Elena Movileanu, șefa secției Învățământ dual din cadrul CCI, a susținut o prezentare despre organizarea procesului de verificare a conformității unităților economice în învățământul dual conform Metodologiei.
Elena Movileanu a explicat importanța verificării conformității unităților economice care desfășoară învățământul dual cu cerințele legislative și a prezentat etapele procesului de verificare. De asemenea, a discutat despre modalitățile de îndeplinire a cerințelor metodologice și a oferit exemple concrete.
Prezentarea șefei secției Învățământ dual din cadrul CCI a fost foarte utilă pentru participanți, oferindu-le o mai bună înțelegere a procesului de verificare a conformității și a cerințelor metodologice.
Seminarul a oferit oportunitatea participanților de a cunoaște mai detaliat prevederile legislative și de a înțelege modalitățile de implementare a acestora în cadrul unităților economice.
De asemenea, s-au abordat subiecte referitoare la creșterea calității învățământului dual și la adaptarea acestuia la nevoile specifice ale fiecărei unități economice.
În urma evenimentului, se așteaptă ca unitățile economice să fie mai bine pregătite pentru implementarea eficientă a învățământului dual și calitatea implementări învățămâtului profesional tehnic dual în țara noastră.
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova își exprimă mulțumirile față de toți participanții și își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea învățământului dual și a sistemului educațional din Republica Moldova.