Inițiativa de liberalizare a accesului pe piața națională a muncii a străinilor proveniți din alte state, discutată la CCI cu Viorel GARAZ

IMG_1010Luni, 29 mai 2023, peste 30 de agenți economici, membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la un dialog deschis cu Viorel GARAZ, Secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) pe platforma Comitetelor de Antreprenoriat Sectoriale a instituției camerale.

În cadrul ședinței, a fost examinată inițiativa de modificare a legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, care prevede eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii străini.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu HAREA, acesta este un subiect stringent, care a fost abordat în cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, în urma căruia MDED a venit cu propunerea de completare a alineatului (8) al articolului 431 din Legea nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Aceste modificări vor crește potențialul de dezvoltare economică, atractivitatea investițională a țării noastre, prin stimularea angajării în câmpul muncii, creșterea fluxului de investiții și a forței de muncă calificată.

În cadrul ședinței, Viorel GARAZ a menționat că printre condițiile ce au impus elaborarea proiectului de act normativ și finalitățile urmărite se menționează: deficitul de forță de muncă; lipsa efectivă a forței de muncă pe piață, retenția angajaților în companie; creșterea fluctuației de personal şi plecările din ce în ce mai dese ale angajaților.

Totodată, potrivit Secretarului de Stat, prin modificarea dată se permite și străinilor cu drept de ședere provizorie să desfășoare activități de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu legislația muncii. Prin proiectul dat se propune majorarea plafonului limită până la media de 30 ore pe săptămână, ceea ce va corespunde cu 1564 ore pe an.

Luând în considerare faptul, că agenții economici  prognozează începând cu perioada 2023-2024 un deficit mare de specialiști în mai multe domenii, angajarea străinilor invitați din alte state, va asigura acoperirea parțială a deficitului forței de muncă semnalată în ultimul timp, cât și a străinilor care dețin drept de ședere provizorie și au în acest sens timp liber disponibil în afara ocupației de bază (veniți pentru obținerea de studii).

Concomitent, implementarea propunerii în cauză, a subliniat Viorel GARAZ, va face ca Republica Moldova să devină mai atractivă pentru cetățenii străini, stimulând unele sectoare ale economiei din țara noastră, contribuind la un aflux de resurse financiare și de forță de muncă calificate în economia națională, alimentând și majorând astfel consumul de bunuri și servicii.

De asemenea au fost discutate îngrijorările și propunerile membrilor CCI pe marginea acestei inițiative, precum: preluarea bunelor practici de angajare a străinilor din România, Marea Britanie, Cehia; acordarea ajutorului social persoanelor neangajate în câmpul muncii, precum și potențialele riscuri ale relaxării condițiilor de admitere a lucrătorilor străini.

Toate propunerile înaintate de membrii CCI în cadrul ședinței vor fi înaintate spre considerare Ministerului Dezvoltării Economice  și Digitalizării.

CCI a RM contribuie activ la elaborarea politicilor și a legislației în domeniile ce au impact asupra mediului de afaceri și mizează mult pe deschiderea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în vederea susținerii businessului autohton, în special în situația actuală dificilă, când sunt afectate toate sectoarele economiei naționale.

Dacă aveți unele subiecte ce pot fi abordate pe platforma Comitetelor Sectoriale ale CCI, la puteți expedia la adresa de e-mail: [email protected]

Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

Distribuie acest articol: