CCI a RM a participat la Conferința „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”

1De Ziua Mondială a Mediului, marcată anual la 5 iunie, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a participat la Conferința „Provocările de mediu și dezvoltarea durabilă”, panelul „Economia circulară și tranziția verde – provocările naționale”, organizată de Ministerul Mediului.

În cadrul evenimentului, Sergiu Harea a reiterat importanța promovării economiei verzi.

„Economia circulară oferă o serie de oportunități de business printre care: gestionarea deșeurilor; repararea, întreținerea echipamentelor care sunt parte a acestei industrii de procesare; industria de reciclare; vânzarea produselor reciclate;  turismul ecologic- oportunitate de noi locuri de muncă. Pe parcursul anilor am avut multe programe bune în acest domeniu, însă, din păcate, nu am pregătit cadre calificate acestei economii. Astăzi, avem multe panouri solare, energie eoliană, însă nu avem personal bine calificat. În acest context, vreau să menționez că la CCI a RM se desfășoară anual programul EUREM- pregătirea managerilor energetici europeni; la fel am pregătit specialiști din cadrul a doua instituții de învățământ profesional tehnic dual. Consider eu că cercetarea și inovarea este cel mai benefic și oportun lucru pe care trebuie să-l utilizăm la maxim pentru a avea rezultate în acest sector”, a spus președintele CCI.

De menționat că CCI a RM susține bunele practici de promovare a economiei verzi, de aceea, în ficare an, în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, instituția camerală organizează tradiționala Masă Rotundă Națională de nivel înalt „Economia Verde – Fabricat în Moldova”. De asemenea, pentru al doilea an, provocăm antreprenorii să se înscrie la nominalizare “ECONOMIA VERDE”, în cadrul concursului „Marca Comercială a Anului”. Aici vor fi premiate cele mai eficiente strategii de îmbunătățire a echității sociale, reducerea riscurilor de mediu și a problemelor ecologice. Vom premia companiile care optează pentru o dezvoltare economică durabilă, fără a cauza degradarea mediului.

Totodată, Camera de Comerț și Industrie implementează în Republica Moldova proiectul ”Susținerea IMM-urilor din sectorul economiei circulare din UE pentru participarea la sistemul achizițiilor publice din țările Parteneriatului Estic – P2GreenEST”. Obiectivul proiectului este de a asigura și îmbunătăți accesul companiilor europene inovatoare, active în sectoarele managementului apei, gestiunii deșeurilor și eficienței energetice la procesul achizițiilor publice în țările beneficiare (Republica Moldova, Serbia și Ucraina) prin încurajarea și facilitarea dezvoltării unor parteneriate durabile, între clusterele și IMM-urile din UE și cele din Europa de Est, oferirea serviciilor de consultanță pentru crearea consorțiilor între companiile beneficiare și participarea în comun la licitațiile publice organizate în țările-țintă menționate.

2

Distribuie acest articol: