La data de 12 iulie 2023, peste 65 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la discuții cu Lilia DABIJA, Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, privind viziunea strategică și măsurile planificate pentru activizarea/ impulsionarea activităților economice în perioada imediat următoare.
Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, unul din subiectele importante pentru mediul de afaceri este infrastructura. „Suntem conștienți că infrastructura adecvată este esențială pentru dezvoltarea și competitivitatea oricărui sector economic. De aceea, solicităm autoritălor competente să acorde o atenție deosebită dezvoltării și modernizării infrastructurii de transport (inclusiv drumuri, căi ferate, aeroporturi și porturi), sectorului de construncții, aspectele ce țin de sanitație (salubrizare). Investițiile în aceste domenii vor contribui la crearea unui mediu propice afacerilor și vor facilita comerțul intern și extern. De asemenea, Încurajăm Guvernul să sprijine dezvoltarea infrastructurii în regiunile mai puțin dezvoltate, creând astfel oportunități de afaceri și de locuri de muncă în aceste zone”, a precizat președintele CCI.
Lilia DABIJA a vorbit despre Planul de activitate al ministerului pentru anul curent, accentuînd domeniul transporturilor, care cuprinde dezvoltarea transportului rutier; feroviar; transportului naval și aerian. O altă prioritate, conform ministrei este infrastructura de transport, și anume dezvoltarea și întreținerea infrastructurii drumurilor. De asemenea, domeniul apă și sanitație; dezvoltarea regională și locală, precum și domeniul urbanismului și a locuințelor. „Aceste domenii prioritare pentru minister sunt importante pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, pentru că unul dintre cei patru piloni ai acestei guvernări rezidă în modernizarea satelor, orașelor, reabilitarea drumurilor și a podurilor. La moment, avem pe rol proiecte de reabilitare a drumurilor. Din 5951 de km de drumuri publice, anul trecut am reabilitat 300 de km, dintre care 53 de km de drumuri noi. Până la finele anului curent ne-am propus să reabilităm alți 220 km de drum. Am grijă că la minister să atragem cât mai multă finanțare din granturi”, a precizat ministra.
Președintele CCI a mai menționat că în cadrul mai multor discuții, o bună parte a problemelor abordate de companii țin de infrastructură și actele permisive aferente. Spre exemplu în ianuarie-aprilie 2023 rămân a fi cel mai des utilizate pentru exporturile de mărfuri: transportul rutier (79,9% din total exporturi), după care urmează transportul maritim (15,0%), transportul feroviar (2,9%), transportul aerian (1,2%); instalații de depozitare de pe lângă gări/stații/poturi, etc.
Membrii CCI au adresat întrebări și propuneri către minister, ce țin de îmbunătăţirea nivelului de gazificare; apă și sanitație; dezvoltarea transportului feroviar; modernizarea infrastructurii tehnico-edilitară cu un grad de uzură avansat a furnizorilor de apă; etc.
CCI va monitoriza ca preocupările și propunerile mediului de afaceri să fie luate în considerare în procesul decizional. Camera de Comerț și Industrie este pregătită să ofere sprijinul și expertiza necesară pentru a dezvolta politici și reglementări care să promoveze afacerile și să încurajeze investițiile în țara noastră.
Toate întrebările parvenite de la membrii CCI vor fi expediate către instituțiile competente.
Evenimentul poate fi urmărit aici- https://www.facebook.com/chamber.md/videos/254396137332566
Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.