Controlul fiscal discutat de mediul de afaceri și autorități pe platforma CCI a RM

IMG_6824La data de 28 septembrie 2023, a avut loc Ședința Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale de pe lângă CCI în cadrul căreia au participat reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat (SFS)  și membrii Camerei de Comerț și Industrie, care reprezintă companiile din diferite ramuri ale economiei naționale. Subiectul abordat a fost „Reglementări actualizate privind efectuarea Controalelor de Stat de către SFS aprobat prin Ordinul nr 265 din 25 iulie 2023”.

Potrivit Președintelui CCI Sergiu HAREA, subiectul Controalelor de Stat este cel mai des invocat de agenții econimici atunci când vorbim de interacțiune între business și stat. „Multe reforme s-au realizat în vederea simplificării controalelor, că acestea să fie planificate, bazate pe analiza riscurilor și să aibă ca scop anume prevenirea încalcărilor dar nu să se limiteze la aplicarea sanțiunilor. Astăzi ne propunem să avem discuții constructive, focusate pe efectuarea controlului de către SFS, iar reprezentanții SFS vor aduce la cunoștința agenților economici prevederile Regulamentului cu privire la efectuarea controlului de către Serviciul Fiscal de Stat, aprobat recent în redacție nouă. CCI este membru al Consiliului consultativ pe lângă Serviciul Fiscal de Stat și contribuie la consultarea mai multor acte normative ce vizează administrarea fiscală, propunerile de politici bugetar-fiscale, inclusiv conformitatea agenților economici cu prevederile legale aferente cadrului fiscal și în mare măsură s-a ținut cont de propunerile noastre”, a menționat președintele.

Petru ROTARU, Director al Serviciului Fiscal de Stat, a venit cu un mesaj de salut în care a menționat: „CCI este asociație de business cu cea mai bogată experiență în reprezentarea intereselor businessului. O spun cu certitudine că avem o conlucrare deosebită cu CCI, dar cel mai important e că am mizat și mizăm în continuare pe expertiza Dvs. Tema controalelor este una foarte sensibilă. În acest an am micșorat cu 50 la sută controalele, față de anul precedent. Paradoxul cel mai mare este că în urma micșorării numărului de controale s-au majorat încasările acestor controale. Totodată, s-au majorat vizitele fiscale consultative. Pentru anul 2022 am avut încasări la buget din toate tipurile de controale – 236 milioane. Reieșind din aceste premize, ne propunem micșorarea controalelor și pentru anul următor, astfel încât să dezvoltăm platforme de analize pe riscuri, vizând agenții economici care au riscuri majore de evaziune fiscală.

În cadrul întâlnirii membrii CCI au abordat mai multe situații concrete caare necesită intervenția SFS în vederea simplificării unor proceduri de raportare, ajustarea sistemelor informaționale utilizate și eficientizarea continuă a controalelor de stat.

Considerăm, că noul Regulament a adus claritate pe procedura controalelor efectuate de către SFS, punându-se accent pe controale planificate în schimbul celor neplanificate (inopinate), ceea ce va permite autorității fiscale mai multă autonomie în selectarea cazurilor de control în baza analizei și evaluării conform criteriilor de risc”, a precizat Sergiu HAREA, președintele CCI a RM.

Evenimentul poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/chamber.md/videos/315013471120945

Prezentarea SFS puteți accea aici.

Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

Distribuie acest articol: