Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a participat la Adunarea Generală a Asociației Camerelor de Comerț Europene (Eurochambres), desfășurată la Bruxelles, la data de 15 noiembrie 2023.
Adunarea Generală a Eurochambres a avut ca punct principal pe ordinea de zi stabilirea obiectivelor camerelor de comerț europene. Totodată, Vladimir Dlouhy, președinte al Camerei de Comerț a Cehiei, a fost reales în funcția de Președinte al Eurochambres, și va continua mandatul în anii 2024-2025, fiind vicepreședinte al Euroshambres din anul 2020.
“Întreprinderile europene au fost nevoite să se adapteze situației actuale de prea mult timp, iar acest lucru afectează redresarea și competivitatea noastră. Factorii de decizie politici din UE trebuie să ajute companiile să treacă de la modul de supraviețuire la succes, în loc să le limiteze creșterea afacerilor prin reglamentarea excesivă” a declarat noul președinte Eurochambres, Vladimir Dlouhy.
De menționat că la data de 9 noiembrie 2023, Eurochambres a publicat cea de-a 31-a ediție a Studiului Economic Eurochambres 2024, care a dezvălui o ușoară îmbunătățire a climatului de afaceri față de minimum istoric înregistrat cu 12 luni în urmă, conform răspunsurilor primite de la peste 43 000 de antreprenori. Cu toate acestea, provocările persistente, cum ar fi aprovizionarea cu energie și materie primă, costurile forței de muncă dar și deficitul de forță de muncă calificată, afectează așteptările mediului de afaceri și contribuie la menținerea incertitudinii.
Potrivit răspunsurilor colectate de Camerele de Comerț și Industrie naționale din cele 27 de țări, întreprinderile europene sunt mai puțin pesimiste pentru anul viitor în ceea ce privește vânzările interne, exporturile, ocuparea forței de muncă și investițiile, comparativ cu 12 luni în urmă. Cu toate acestea, rezultatele sugerează faptul că prețurile ridicate și rata de consum scăzută au impact puternic asupra vânzărilor interne. În același timp, se anticipează faptul că ratele ridicate ale dobânzilor vor exercita presiune asupra investițiilor private.
Antreprenorii identifică aprovizionarea cu energie și materie primă ca fiind cea mai alarmantă provocare pentru anul 2024. Pentru următorul an, costurile în creștere ale forței de muncă și lipsa forței de muncă calificate vor continua să reprezinte obstacole semnificative pentru întreprinderi.
Rezultatele Studiului Economic Eurochambres 2024 pot fi consultate aici: https://www.eurochambres.eu/wp-content/uploads/2023/11/EES2024-Report.pdf
Notă: Eurochambres (Asociația Europeană a Camerelor de Comerț) a fost fondată la data de 28 februarie 1958, de către 6 membri: Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Luxemburg. În prezent, Eurochambres reprezintă peste 20 de milioane de companii prin 45 de membri (43 de asociații naționale ale Camerelor de Comerț și Industrie și 2 organizații de camere transnaționale) și o rețea europeană de 1700 de camere regionale și locale. Peste 93% dintre aceste întreprinderi sunt mici și mijlocii.