Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Proiectul OPTIM- „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova ‘’, susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas, a lansat Programul de sporire a capacităților managerilor „Republica Moldova- România”.
Programul „Republica Moldova- România” se va desfășura în perioada martie – mai 2024 și este organizat în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie Brașov, având obiectivul de a consolida relațiile bilaterale comercial- economice și preluarea experienței sectorului privat românesc.
Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu HAREA, în anul 2024, instituția camerală planifică să aibă mai multe activități împreună cu partenerii de peste Prut.
„România rămâne a fi principalul partener de dezvoltare al Republicii Moldova. De aceea, împreună cu partenerii noștri- CCI Brașov și Proiectul OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas, lansăm un program dedicat antreprenorilor și managerilor de IMM-uri din Republica Moldova, interesați să dezvolte relații comerciale cu companii din România sau să inițieze proiecte comune de afaceri. Invităm antreprenorii la acest program care va include 2 etape, și anume: program intensiv de instruire online cu experți calificați din România, pe subiecte ce țin de cercetarea pieței UE, identificarea partenerilor, canalelor de distribuție, reglementările Uniunii Europene, etc.; precum și o vizită de studiu în Brașov, pentru a studia piața românească și a identifica potențiali parteneri de afaceri. Vizita de studiu va include organizarea unui forum de afaceri, întrevederi bilaterale de afaceri, vizite individuale sau de grup la companii românești, etc.”, a declarat Sergiu HAREA.
Conform Anei ȚIBULEAC, director adjunct al Projectului OPTIM, de mai bine de 5 ani, proiectul este alături de afacerile locale, în susținerea eforturilor de creștere și dezvoltare. Pe lângă suportul oferit afacerilor, OPTIM încearcă să susțină și organizațiile locale pentru a dezvolta servicii necesare businessului autohton.
„Credem că cooperarea frumoasă dintre Republica Moldova și România în cadrul acestui program, care se desfășoară în premieră, va contribui la creșterea relațiilor bilaterale moldo- române. Vom oferi finanțare pentru 20 de reprezentanți ai businessului autohton, care vor fi selectați în urma unui concurs. Sperăm că programul va continua și cu alte ediții”, a menționat directorul adjunct al Projectului OPTIM.
Daniel GABOR, director general adjunct CCI Brașov, a specificat că acest eveniment important, promite să aducă beneficii semnificative pentru ambele părți implicate.
„Ne bucurăm foarte mult de această nouă colaborare. Iar prin intermediul Programului, încercăm să consolidăm legăturile de afaceri din Republica Moldova și România, să promovăm schimburi comericale și investiții reciproce, sprijinind dezvoltarea economică și socială”, a punctat Daniel GABOR.
Pentru înregistrare la programul respectiv, întreprinderile interesate sunt invitate să completeze formularul https://forms.gle/2SbXjsMgPbt2mqBo9 până pe data de 29 martie 2024.
România este principala piață de export pentru produsele moldovenești, cu o cotă de aproximativ 25% în totalul exporturilor Republicii Moldova. Pe lângă aceasta, România are o vastă experiență în procesul de integrare europeană, armonizarea legislației la Acquis-ul comunitar și accesarea fondurilor UE.
Informații suplimentare despre Program: Centrul de Formare Antreprenorială al CCI RM, tel. 022 23 32 86, 0 69 80 01 12, e-mail: [email protected].
NOTA: Această activitate este finanțată cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.
Cooperarea instituției camerale cu OPTIM a început în 2018, iar pe parcursul anilor, cu suportul proiectului, CCI Ia RM a dezvoltat servicii electronice, platformele www.client.chamber.md, www.virtual.fairs.md, a realizat analiza impactului Covid-19 asupra mediului de afaceri, a promovat produsele autohtone în cadrul expozițiilor regionale.