Miercuri, 28 iunie 2017, Sergiu HAREA, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a participat la conferința: „Combaterea corupției în Republica Moldova: Ce poate face businessul?”, organizată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” în colaborare cu Centrul Internațional pentru Antreprenoriat Privat (CIPE).
În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele unui studiu realizat de IDIS „Viitorul”. Potrivit acestuia, 69% dintre antreprenori sunt de părere că practicile de corupție sunt pe larg răspândite în Moldova. Aproximativ 45% spun că au dat mită fiind impuși, iar 35% au dat mită din proprie inițiativă pentru a obține anumite beneficii. Instituțiile publice care ocupă un loc de frunte la capitolul coruptibilitate este Centrul de Sănătate Publică, Poliția și Serviciul Vamal.
Potrivit aceluiași studiu, cauzele principale care favorizează corupția în afaceri țin de implicarea factorului politic; legislația imperfectă, ambiguă și interpretabilă; contactul direct cu funcționarul public, birocrația și incompetența administrației; dar și ineficiența organelor de drept. Oamenii de afaceri preferă să „rezolve problema” prin „înțelegeri” cu birocrații.
Prezent la conferință, Sergiu HAREA a declarat că accentul principal în combaterea corupției se pune pe înlăturarea barierelor birocratice în calea activității de întreprinzător care deschide cele mai mari posibilități pentru aceasta. Conform președintelui CCI, majoritatea membrilor instituției camerale au afirmat că fenomenul corupţiei în mediul de afaceri poate afecta în mod serios accesul companiilor la oportunităţile de afaceri.
“CCI propune realizarea unor campanii publice de anvergură pentru creşterea conştientizării cetăţenilor asupra consecinţelor fenomenului corupţiei şi, totodată o mobilizare mai puternică pentru cunoaşterea şi promovarea măsurilor preventive pe care le întreprinde în combaterea acestui fenomen.”
Sergiu Harea a vorbit și despre trei direcţii principale din domeniul instituţional de luptă împotriva fenomenului corupţiei: reducerea rolului statului – transmiterea către Asociațiile de Business anumite servicii publice; responsabilizarea instituţiilor în faţa cetăţenilor, prin obligarea tuturor instituţiilor de decizie şi a tuturor funcţionarilor publici să informeze mediului e afaceri și societatea cu privire la activităţile lor pentru a putea lua atitudine în cazurile în care serviciile unor funcţionari nu sunt satisfăcătoare și flexibilizarea structurilor instituţionale şi co-interesarea funcţionarilor din aparatul de stat în lupta împotriva corupţiei”, a adăugat sursa citată.
În acest context, președintele CCI a menționat că Camera în colaborare cu IDIS „Viitorul” au organizat 6 focus grupuri, în mai multe raioane ale republicii, în care au participat filialele CCI, membrii instituției camerale și membrii Comitetelor Sectoriale de pe lângă CCI.