Luni, 3 iulie 2017, la Chișinău s-a desfășurat Forumul de afaceri “Moldova: Împreună pentru consolidarea creşterii economice”, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în colaborare cu Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN), Asociația Businessului European (EBA) sub patronajul Guvernului Republicii Moldova. La eveniment au fost prezenți peste 200 de persoane.
Prezent la forum, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a menționat că evenimentul de astăzi are drept scop oferirea oportunităţilor de stabilire a conexiunilor între investitorii şi oamenii de afaceri interesaţi să investească în Republica Moldova şi în regiunea Mării Negre.
Totodată, președintele CCI a declarat că: „ Investițiile reprezintă factorul esențial pentru creșterea gradului de integritate economică și a nivelului standardelor de viață. În același timp, acestea depind de calitatea condițiilor de desfășurare a afacerilor și de existența anumitor stimulente pentru atragerea lor. Pornind de la necesitatea identificării potențialului investițional specific sectoarelor economiei naționale, CCI este mereu în discuții cu membrii săi pe diferite platforme: Agenda Națională de Business, Agenda Locală de Business, Comitete Sectoriale etc. Elementul cheie în cadrul acestor discuții este accesul la finanțe și crearea de parteneriate durabile, având la bază strategii bine definite. ”
În această ordine de idei, Sergiu Harea a adăugat că instituția camerală, pe parcursul anilor a avut o colaborare fructuoasă cu Camerele de Comerț și Industrie din Bazinul Mării Negre și Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre, dat fiind faptul că au organizat Forumul Economic Internațional „Moldova- deschisă pentru colaborare”.
În discursul de deschidere a evenimentului, Octavian Armașu, Ministrul Finanțelor al Republicii Moldova a salutat participanții forumului regional de afaceri în numele Guvernului Republicii Moldova. Potrivit ministrului, evenimentul de astăzi se desfășoară în cadrul celei de-a XIX-a reuniuni anuale a Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și oferă un bun prilej pentru discuții în comun cu reprezentanții a mai multor instituții financiare internaționale, asociații de business și experți în dezvoltarea infrastructurii referitor la tendințele pe piețele din regiune și potențialul țării noastre pentru dezvoltarea afacerilor.
“Vreau să menționez că sarcina prioritară a Guvernului R. Moldova este o creștere economică bazată pe investiții, producere și export și mai puțin pe remitențe, cum a fost de-a lungul anilor. Ca să atingem acest obiectiv ne-am propus să ne bazăm pe politicile economice stimulatorii pentru activitatea de întreprinzător, să îmbunătățim climatul de afaceri și si să sporim atractivitatea investițională a țării. Firește, schimbările nu se produc la fel de rapid cum ne dorim, însă avem rezultate progresive la acest capitol și credem că Republica Moldova se va putea poziționa drept o platformă economică regională pentru companiile interesate de a produce bunuri destinate atât consumului intern, cât și exportului”, a mai declarat Octavian Armașu.
Ministrul si-a exprimat speranța că acest eveniment se va solda cu noi proiecte, în special în acele domenii în care există oportunități reale.
Ihsan Ugur Delikanli, președintele Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN) a declarat că doar o cooperare internațională bine definită va stimula creșteri economice unui stat. În acest context, președintele BCDMN a ținut să menționeze că țara noastră trece printr-o perioadă complicată din punct de vedere economic, iar evenimentul de astăzi a reunit agenți economic și reprezentanții BCDMN care doresc să acorde asistență pentru creșterea economiei Republicii Moldova. Ihsan Ugur Delikanli a apreciat parteneriatul pe care îl are Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Businessului European, întrucât această cooperare a reunit un număr mare de reprezentanți ai mediului de afaceri.
În cadrul evenimentului, CCI a Republicii Moldova și BCDMN au semnat un memorandum de înțelegere care presupune acordarea asistenței mediului de afaceri din țara noastră.
Forumul va continua cu întrevederi bilaterale dintre mediul de afaceri autohton și reprezentanții BCDMN.