Vizita de studiu în Brașov în cadrul Programului de Sporire a Capacităților Managerilor „Republica Moldova – România”

0-02-05-3f2036505068df878be2ee6e242aaf879568b2b52231d433149b69733b68984a_fbc22c60c3cf02f6 - Copy

În perioada 20-24 mai 2024, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie Brașov(CCIBV), a organizat o vizită de studiu în Brașov în cadrul Programului de Sporire a Capacităților Managerilor „Republica Moldova – România”.

Programul de Sporire a Capacităților Managerilor „Republica Moldova – România” este implementat în parteneriat cu Proiectul OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas. În cadrul acestui program, peste 20 de manageri ai întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, reprezentând sectoarele agroalimentar, turism, textile, consultanță în afaceri și altele, au participat la diverse activități menite să îmbunătățească competențele manageriale și să faciliteze stabilirea de parteneriate internaționale.

Obiectivul principal al vizitei de studiu a fost stabilirea contactelor directe de afaceri cu parteneri din regiunea Brașov, familiarizarea cu mediul de afaceri local și studierea potențialului de producere și de export-import în domeniile companiilor participante.

Programul pentru Sporirea Capacităților Managerilor „Republica Moldova – România” a inclus două componente. Prima etapă a constat dintr-un curs intensiv de instruiri online, cu experți din România. Subiectele seminarelor au fost selectate în baza solicitărilor beneficiarilor și au inclus strategia de export, cercetarea pieței pentru accesarea piețelor UE/României, comunicarea și negocierile eficiente în cadrul întrevederilor B2B, sistemele integrate de management al calității, standardele ISO 9001:2015, ISO22000 și alte certificări pentru piața UE.

A doua etapă a Programului a inclus o vizită de studiu de 4 zile în România, în județul Brașov, unde participanții au explorat piața statului vecin, au identificat potențiali parteneri de afaceri, au participat și la un forum de afaceri în cadrul căruia s-a desfășurat întâlniri individuale de afaceri, schimb de experiență, combinate cu vizite individuale și de grup la companii și clustere românești.

Gazda acestei etape a programului a fost CCIBV, care a contribuit la identificarea companiilor și potențialilor parteneri de afaceri, organizând întâlniri și vizite de grup, un workshop de afaceri la sediul camerei, întrevederi individuale de afaceri și vizite la întreprinderi pentru participanții din Republica Moldova.

Ca rezultat al acestui proiect pilot, beneficiarii din Republica Moldova și-au consolidat capacitățile manageriale pe baza bunelor practici și experienței managerilor din România. De asemenea, întreprinderile participante au avut ocazia să interacționeze cu companiile românești, să identifice noi parteneri de afaceri și să-și promoveze serviciile și produsele pe piața din România.

Astfel, IMM-urile din Moldova au beneficiat de o înțelegere mai profundă a pieței Uniunii Europene și de oportunități de promovare a produselor și serviciilor lor pe această piață atractivă.

NOTĂ: Cooperarea instituției camerale cu OPTIM a început în 2018, iar pe parcursul anilor, cu suportul proiectului, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a dezvoltat servicii electronice, platformele www.client.chamber.md, www.virtual.fairs.md, a realizat analiza impactului Covid-19 asupra mediului de afaceri și a promovat produsele autohtone în cadrul expozițiilor regionale.

Distribuie acest articol: