Încă 3 ani fără garanții pentru regimul vamal de perfecționare activă

Copie a site cci 751 (5)Astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, a fost aprobat un aviz pentru modificarea Codului Vamal, care permite companiilor ce prelucrează materia primă de import (regim de perfecționare activă) să continue activitatea fără garantarea datoriei vamale. Astfel, condițiile de activitate ale producătorilor rămân neschimbate pentru următorii 3 ani.

De menționat că, prin noul Cod Vamal, a fost introdusă obligativitatea constituirii unei garanții pentru taxe vamale și TVA aplicabile materiei prime importate. Totodată, la insistența mediului de afaceri și în baza multiplelor adresări ale Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), termenul de punere în aplicare a noilor reglementări a fost amânat. CCI a RM și membrii săi au semnalat riscul major legat de introducerea garanțiilor, care ar duce la creșterea esențială a cheltuielilor producătorilor și, practic, la stoparea activității acestora.

Inițial, termenul a fost amânat cu 6 luni (până în iulie 2024), însă CCI a RM a insistat asupra prelungirii termenului, având în vedere riscurile minore pentru buget.

În cadrul ședinței Guvernului, Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a apreciat inițiativa legislativă și a reiterat că introducerea garanțiilor respective ar avea un impact negativ major asupra producătorilor, iar mai mulți investitori deja puneau sub semnul întrebării continuarea activității în RM, având în vedere costurile suplimentare care ar apărea.

Conform proiectului avizat astăzi la Guvern, agenții economici vor beneficia în continuare de regim de perfecționare activă fără garantare.

Nota: Conform avizului, modificarea are drept scop prelungirea perioadei de tranziție pentru desfășurarea activității în regim vamal de perfecționare activă, oferind mediului de afaceri timp să identifice soluții privind prezentarea garanțiilor. Totodată, se specifică că pe parcursul anilor 2022-2023 au fost importate mărfuri în regim de perfecționare activă în valoare de 13,5 miliarde de lei, cu suspendarea taxelor vamale și a altor taxe (TVA, etc.) în valoare de 3,4 miliarde de lei, ceea ce constituie circa 5% din totalul veniturilor încasate de Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Concomitent, în perioada de referință au fost înregistrate doar 16 cazuri de încălcare a regimului vamal de perfecționare activă, fapt ce denotă un indicator pozitiv în ceea ce privește conformarea benevolă a agenților economici. Astfel, putem concluziona că riscurile de nerespectare aferente regimului de perfecționare activă sunt minime și nu au impact bugetar semnificativ asupra veniturilor vamale.

Distribuie acest articol: