Cooperarea între Învățământul Profesional Tehnic și Mediul de Afaceri, Esențială pentru Integrarea Tinerilor pe Piața Muncii

viber_image_2024-06-13_14-47-50-379

Chișinău, 13 iunie 2024 – Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu HAREA, a participat la ședința Comitetului de coordonare al programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață” realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) cu sprijinul financiar din partea Austrian Development Agency din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Pe parcursul celor patru ani de implementare a programului, elevii vor fi antrenați în activități și proiecte de dezvoltare a deprinderilor de viață și pregătire de angajare.

În Republica Moldova, absolvenții din Învățământul Profesional Tehnic (ÎPT) întâmpină numeroase dificultăți în tranziția lor către piața muncii. În acest context, Programul urmărește să sprijine elevii din ÎPT, în special fetele și tinerii vulnerabili, să adopte comportamente sănătoase și responsabile și să-și dezvolte abilități de viață pentru o mai bună pregătire pentru angajare. Ca rezultat, aproximativ 220 de specialiști, inclusiv experți în Resurse Umane și maiștri instructori din companiile implicate în Învățământul Dual, vor fi instruiți pentru a crea un mediu de lucru prietenos pentru tineri.

În cadrul ședinței, Sergiu HAREA a subliniat importanța colaborării dintre instituțiile VET și mediul de afaceri precum și aportul Camerei în promovarea ÎPT în Republica Moldova.

Cooperarea dintre instituțiile de învățământ și companii este esențială pentru a asigura o tranziție lină a tinerilor pe piața muncii și pentru a crea un mediu de lucru favorabil”, a declarat Sergiu HAREA.

CCI a RM, fiind o instituție dedicată promovării Învățământului Dual Tehnic, a fost inclusă în Consiliul coordonator al proiectului.

La ședința au participat reprezentanți și oficialități ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), reprezentanți ai Fondului  Națiunilor Unite pentru populație (UNFPA), Consiliul Național al elevilor din ÎPT, Centre de tineret si reprezentanți ai comunității donatorilor în ÎPT.

Notă: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) este o instituție esențială în promovarea și dezvoltarea Învățământului Dual Tehnic și a parteneriatelor între mediul de afaceri și sistemul educațional. Camera susține inițiativele care contribuie la pregătirea practică a tinerilor și la integrarea lor eficientă pe piața muncii.

Distribuie acest articol: