Prima Conferință Economică „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”

IMG_0860Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu HAREA, a participat la prima conferința internațională economică cu tema „Reconstrucția Ucrainei. Rolul Republicii Moldova”.

Scopul acestei conferințe a fost de a reafirma angajamentul comun față de responsabilitatea socială corporativă și de a contribui la promovarea dezvoltării economice și sociale durabile în regiune.

Potrivit lui Sergiu HAREA, la începutul anului 2024, CCI a RM a organizat la Chișinău- Forumul Economic dedicat oportunităților de participare la achiziții publice durabile în Republica Moldova, eveniment desfășurat în cadrul proiectului „Susținerea IMM-urilor UE din sectorul economiei circulare pentru a participa la achizițiile publice în țările din Europa de Est” (P2GreenEST). Un moment important al acestui eveniment a fost semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre CCI a RM și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, vizând o cooperare eficientă în domeniul dezvoltării economice.

În primăvara anului 2024, CCI a RM a lansat mai multe proiecte, printre care un program dedicat dezvoltării antreprenoriatului, axat pe digitalizarea afacerilor și integrarea economică a refugiaților ucraineni în sectorul de afaceri. Acest proiect a fost finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova.

Ulterior, în parteneriat cu colegii de la CCI Ucraina, a fost organizată conferința online „Ucraina – Moldova: Transport și Logistică – Noi Oportunități pentru Colaborare”, la care au participat peste 100 de agenți economici din ambele țări.

Pentru a promova o repartizare echitabilă a sarcinilor și a sprijini comunitățile gazdă și refugiați, CCI a RM, la solicitarea UNHCR, PNUD și Băncii Mondiale, a contribuit la o evaluare socio-economică. Aceasta vizează elaborarea de recomandări politice, de program și financiare pentru a sprijini guvernul și alte părți interesate în răspunsul lor pentru refugiații din Ucraina. CCI a RM a chestionat 21 de IMM-uri și a colectat informații despre profilurile socio-economice ale refugiaților și comunității gazdă, utilizarea serviciilor publice, barierele de acces, interesul pentru incluziune economică, precum și nivelul de incluziune și coeziune socială.

 „Instituția camerală planifică organizarea, la începutul lunii octombrie 2024, a Forumului „PRO-INDUSTRIA”, la care sunt invitați reprezentanții companiilor din Ucraina. De asemenea, la finele lunii octombrie 2024, se planifică organizarea unui Forum Economic Trilateral (România-Moldova-Ucraina) la Iași, eveniment organizat de instituțiile camerale din cele trei state”, a declarat Sergiu HAREA.

În cadrul intervenției online din Kiev, Ghenadi Cijikov, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Ucrainei a apreciat suportul și colaborare intercamerală dintre cele două state și asistența oferită pentru dezvoltarea comerțului bilateral.

Evenimentul de astăzi a întrunit peste 150 de participanți din Ucraina, România și Republica Moldova

NOTĂ: CCI a RM, împreună cu filialele sale, are semnate 22 de acorduri de colaborare cu instituțiile camerale și organizații de suport al businessului din Ucraina și un Acord de Constituire a Asociației Camerelor din Euroregiunea „Dunărea de Jos” (CCI Odessa, CCIA Brăila, CCIA Galați, CCIA Tulcea și filiala Cahul a CCI RM).

 

Distribuie acest articol: