Vineri, 7 iulie 2017, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a desfășurat Ședința Comună a Comitetelor Sectoriale de pe lângă CCI, la care au fost abordate mai multe subiecte de interes pentru membrii comitetelor din sfera agricultură, servicii și industrie, printre care avantajele pe care le va genera Acordurile de Liber Schimb dintre Republica Moldova, China, Egipt și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția) și instrumentele financiare și posibilitățile de dezvoltare a IMM-urilor oferite de BERD în țara noastră.
În cadrul evenimentului, Sergiu Harea, președintele CCI a Republicii Moldova a menționat că subiectele care vor fi prezentate în cadrul ședinței prezintă interes nu doar pentru membrii comitetelor, ci și pentru mediu de afaceri din țară, datorită faptului că atât Acordurile de Liber Schimb dintre Republica Moldova, China, Egipt și țările EFTA, cât și accesul la finanțe aduce beneficii economie naționale.
Ilie Volovei, șef al direcției regimuri comerciale și OMC, Ministerul Economiei al Republicii Moldova a prezentat avantajele pe care le va genera Acordurile de Liber Schimb dintre Republica Moldova, China, Egipt și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).
Potrivit lui Ilie Volovei Acordul de Liber Schimb cu China reprezintă o oportunitate pentru mediul de afacere din țara noastră pentru a promova exporturile de produse autohtone pe piața chineză. China fiind cel mai mare importator și exportator de bunuri la nivel mondial. În context, a menționat că pe parcursul a cinci luni a fost efectuat un studiu de fezabilitate comun cu partea chineza privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor, exporturile Moldovei în China se vor majora cu 39.85% iar Produsul Intern Brut al Republicii Moldova va crește cu 0,42 la sută.
Ilie Volovei a declarat că Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Egipt, reprezintă o nouă platformă de extindere a exportului de produse agroalimentare, dat fiind faptul că Egiptul este unul din cei mai mari importatori de cereale și alte produse agroalimentare din zona mediteraneană. Prin urmare, conform studiului de fezabilitate elaborat de către experții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), semnarea Acordului cu Egipt reprezintă un avantaj pentru țara noastră, întrucât se va putea ajunge la liberalizarea completă pentru aproape toate produsele sale cu potențial de export, excepția fiind băuturile alcoolice și produsele din tutun.
Referindu-se la Acordul cu țările EFTA, șeful direcției regimuri comerciale și OMC a menționat că luând în considerare potențialul de export al Republicii Moldova pentru produsele agricole, dar și cele industriale, precum și conform rezultatelor studiului de fezabilitate, potențialul acord cu țările membre EFTA va oferi accesul producătorilor autohtoni pe piața acestora, cu unele excepții pentru produse agricole, pentru care EFTA nu acordă concesii sau poate fi posibilă liberalizarea acestora doar la un nivel extrem de limitat.
Alexandru Cosovan, reprezentant Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a prezentat instrumentele financiare și posibilitățile de dezvoltare a IMM-urilor oferite de BERD în țara noastră.
Conform lui Alexandru Cosovan, BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova. La sfârșitul anului 2013, Banca a semnat un număr total de 105 proiecte investiţionale în ţară, care cuprind energetica, transporturile, activitatea economică agricolă, industria şi sectoarele bancare cu o valoare cumulată de 818 milioane de euro de la inițierea operațiunilor sale în Republica Moldova în anul 1991.
Valoarea totală a acestor proiecte, inclusiv finanțarea de către Bancă, a fost de 1,65 miliarde de euro. Plățile cumulate s-au ridicat la 447 milioane EUR.
Din investițiile Băncii, 43 la sută au fost direcţionate sectorului financiar, 32 la sută – sectorului de infrastructură, 19% –sectorului corporativ și 6% – sectorului energetic.
Reprezentantul BERD a mai declarat că Banca se axează pe crearea unui mediul favorabil dezvoltării activităţilor din sectorul privat, pe promovarea standardelor europene şi pe integrarea regională şi dezvoltarea întreprinderilor municipale eficiente şi durabile.
Totodată membrii Comitetului de Antreprenoriat în Industrie, prezenți la eveniment au înaintat candidatura Mariei Bortă, director “Viorica – Cosmetic” SA la funcția de președinte al Comitetului, decizia urmând să fie aprobată de către Biroul Executiv al CCI.
La eveniment au participat peste 20 de membri ai Comitetelor Sectoriale de pe lângă CCI.