Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză a identificat și solicitat invitații pentru cele mai relevante expoziții organizate în China în a doua jumătate anului curent și propune participarea țării noastre cu avilioane naționale, și anume:
- „China International Fair for Trade in Services” va avea loc în perioada 12-16 septembrie 2024, în or. Beijing. Evenimentul se axează pe comerțul de servicii, telecomunicații, informatică și tehnologia informației, servicii financiare, servicii turistice și educație.
- „Canton Fair” se va desfășura în or. Guangzhou, în 3 etape, după cum urmează:
– Etapa 1: 15-19 octombrie 2024, dedicată electronicelor, electrocasnicelor, vehiculelor, transporturilor pe două roți, echipamentelor electrice și feronerie.
– Etapa 2: 23-27 octombrie 2024, dedicată articolelor de uz casnic, cadouri, decorațiuni, construcții și mobilă.
– Etapa 3: 31 octombrie – 4 noiembrie 2024, dedicată modei, textilelor de casă, alimentelor, sănătății, recreerii, jucăriilor, articolelor pentru copii, bebeluși și mame.
- „China International Import Expo” va avea loc în perioada 5-10 noiembrie 2024, în or. Shanghai. Evenimentul se axează pe produse alimentare și agricole, automobile, industrie inteligentă și tehnologia informației, bunuri de consum, echipamente medicale și produse de îngrijire a sănătății, și comerțul de servicii.
- „China Hi-Tech Fair (CHTF) 2024” va avea loc între 14-16 noiembrie 2024, în or. Shenzhen. Evenimentul va prezenta tendințele de dezvoltare în domeniul tehnologiilor înalte din China și străinătate, inclusiv tehnologii informaționale, vehicule electrice, echipamente medicale, etc. Pe lângă prezentarea produselor propriu-zise și a inovațiilor din domeniul de referință, programul evenimentelor menționate supra va include forumuri, seminare, lansări de produse noi și întâlniri B2B.
Concluzii și propuneri:
Evenimentele menționate supra reprezintă o oportunitate excelentă pentru promovarea Republicii Moldova pe piața chineză și pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale. Prin participarea activă, putem stimula interesul pentru produsele și serviciile noastre și putem atrage noi investiții, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării.
Considerăm oportun prezența la aceste evenimente cu pavilioane naționale, ceea ce ar permite reprezentarea intereselor și produselor moldovenești. De asemenea, sugerăm organizarea unor delegații din domeniile economice și comerciale, care să participe la întâlniri B2B și seminare de promovare a Republicii Moldova în calitate de destinație pentru investiții.
De menționat că în ultimii aproximativ cinci ani, Republica Moldova nu a avut pavilion național la expozițiile chineze. Ambasada a reușit an de an să asigure prezența la cele mai excepționale târguri, însă aceste pavilioane reprezentau țara noastră doar prin prisma produselor moldovenești, fiind sponsorizate de importatorii chinezi.
O excepție la cele menționate supra a fost organizarea unui pavilion național organizat cu ocazia vizitei în China a Viceprim-ministrului Vladimir Bolea în iunie anul trecut. Deși această inițiativă a fost binevenită și a pus în lumină potențialul agricol al țării noastre, reprezentarea a fost limitată doar la sectorul vitivinicol.
Un pavilion național ar putea include și elemente culturale, tradiționale, tehnologice și educaționale, care să reflecte o imagine mai completă și mai atractivă a Republicii Moldova. Astfel, este crucial ca în viitor să obținem suport din partea autorităților naționale pentru a avea o prezență consistentă și bine coordonată la aceste evenimente internaționale. Printr-o astfel de abordare, am putea atrage mai multe investiții, stimula relațiile economice și culturale și promova Republica Moldova într-un mod care să aducă beneficii pe termen lung.
Participarea la aceste evenimente oferă și oportunitatea de a explora ultimele inovații și tendințe, de a stabili noi relații de afaceri și de a descoperi oportunități de colaborare și investiții.
În context, transmitem anexat informațiile despre evenimentele menționate în prezenta notă cu rugămintea de a fi diseminate în adresa părților potențial interesate, inclusiv mediul de afaceri din Republica Moldova. Pentru informații suplimentare și înregistrare, se recomandă utilizarea datelor de contact menționate în anexe, cu rugămintea de a informa și Ambasada Republicii Moldova în Republica Populară Chineză despre participare.