Regulile de origine preferențiale vor fi simplificate din 2025

1695112166199Astăzi, la ședința Guvernului a fost aprobată ratificarea deciziei Comitetului Mixt, din cadrul Convenției regionale, adoptate la 7 decembrie 2023 la Bruxelles, referitor la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM).

Modificările propuse au drept scop modernizarea și simplificarea comerțului preferențial între statele membre convenției PEM printre care UE, EFTA, CEFTA, Turcia, Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

Regulile de origine vor deveni mai flexibile, iar avantajul principal cel de cumulare a originii va fi extins și aplicabil între toate țările membre convenției.

Modificări includ și majorarea de la 10% până la 15% a valorii componentelor neoriginare, simplificarea regulii transportului direct, și alte aspecte ce țin de metodologia determinării originii preferențiale.

O noutate importantă este decizia de a implementa certificate de origine EUR1 electronice în vederea simplificării formalităților vamale.

În cadrul ședinței, Președinte Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea a intervenit cu un mesaj de susținere a proiectului și a precizat că Convenția PEM prevede un avantaj important și anume cumularea originii, care permite companiilor din industrie să proceseze materia primă de import cu obținerea originii preferențiale.

Regulile de origine vor fi puse în aplicare din anul viitor.

Distribuie acest articol: