Masa rotundă: Probleme și soluții pentru producătorii de energie din surse regenerabile

La data de 17 iulie curent , la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-a desfășurat o masă rotundă cu agenții economici și reprezentanții Ministerului Energiei și ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Necesitatea acestei întruniri a fost generată de problemele actuale semnalate de circa 60 de companii, cu privire la prelungirea termenului de statut de producător eligibil al centralei electrice fotovoltaice, precum și de Regulamentul privind confirmarea statutului de producător eligibil mic, nr. 321/2024.

În cadrul ședinței au participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, și peste 45 de agenți economici și reprezentanții Ministerului Energiei și ai ANRE.

Potrivit președintelui CCI a RM, Sergiu HAREA,  peste 60 de companii producătoare de energie din surse regenerabile cu statut de producător eligibil mic s-au adresat instituției camerale pentru suport în obținerea avizului de atestare a imedimentului justificator. Aceste companii, având relații contractuale și decizia ANRE pentru a fi producători eligibili, s-au confruntat cu impedimente care nu le-au permis să respecte obligațiile contractuale în termen.

În cadrul ședinței au fost explicate proceduri de emitere de către CCI a RM a avizului de atestare a imedimentului justificator și condițiile în care acesta poate fi solicitat de antreprenori.

Reprezentanții ANRE și Ministerului Energiei au oferit detalii referitoare la cererea de prelungire a termenului de punere în funcțiune a centralei electrice eligibile, în condițiile unui impediment justificator (condiții de forță majoră) și circumstanțe neimputabile producătorului eligibil.

Agenții economici prezenți la dialog au semnalat îngrijorări majore privind modul de aplicare și interpretare a legii în condițiile unui impediment justificator și circumstanțe neimputabile producătorului eligibil.

Astfel, s-a convenit că CCI a RM va transmite un demers cu soluțiile și propunerile autorităților responsabile, solicitând identificarea soluțiilor urgente pentru prelungirea termenului de punere în aplicare a unor cerințe și interpretarea clară a cadrului legal.

CCI a RM este pregătită să ofere sprijinul și expertiza necesară pentru dezvoltarea politicilor și reglementărilor care să promoveze afacerile și un mediu durabil în țara noastră.

Distribuie acest articol: