Compensarea cheltuielilor unităților în Învățământul Dual, discutată în cadrul unui atelier de lucru

IMG_1968Compensarea cheltuielilor unităților în învățământul dual și facilitățile de care beneficiază companiile private implicate în această formă de învățământ au fost discutate în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Evenimentul a avut ca scop informarea unităților economice despre această oportunitate și prezentarea Ghidului de depunere a dosarului pentru compensarea costurilor. În acest context, unitățile economice care au desfășurat învățământ dual în anul de studii 2023-2024 sunt invitate să-și depună dosarele pentru compensarea costurilor între 1 august și 15 septembrie 2024.

Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a vorbit despre importanța acestui sistem de învățământ, evidențiind aportul unităților economice și instituțiilor de învățământ în procesul de pregătire a forței de muncă calificată. Președintele CCI a RM a asigurat că instituția camerală, alături de cele 10 filiale din teritoriu, vor oferi suportul necesar pentru ca unitățile implicate în sistemul dual să beneficieze de aceste facilități.

În cadrul evenimentului, Galina Rusu, secretar de stat, a subliniat importanța participării companiilor la pregătirea forței de muncă în conformitate cu necesitățile acestora. Pentru a stimula implicarea companiilor în învățământul dual, acestea pot beneficia de o serie de facilități, inclusiv compensarea costurilor pentru realizarea învățământului dual.

La eveniment au participat peste 65 de unități economice interesate de procesul de compensare a costurilor unității.

Unitățile economice care au desfășurat învățământ dual în anul de studii 2023-2024 sunt invitate să își depună dosarele pentru compensarea costurilor între 1 august și 15 septembrie. În anul de studii 2023-2024, aproximativ 1700 de elevi au fost instruiți prin învățământ dual în parteneriat cu 30 de instituții de învățământ profesional tehnic și peste 140 de unități economice.

Pentru concursul de admitere 2024, au fost aprobate peste 2000 de locuri pentru studiile prin învățământ dual.

Activitatea s-a desfășurat cu suportul Proiectului „Accelerarea Educației Duale în Republica Moldova”, finanțat de Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein, Moldova.

Distribuie acest articol: