Întâlnire între oamenii de afaceri din Austria și conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

17.10.2024, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a participat la întrevederea cu delegația oamenilor de afaceri din Austria și reprezentanții Ambasadei Austria cu sediul la București. Scopul acestui eveniment a fost intensificarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două țări, deschizând noi oportunități de colaborare pentru companiile moldovenești și austriece. Misiunea delegației a fost să studieze piața moldovenească și să stabilească contacte pentru extinderea cooperării bilaterale.

Sergiu Harea, Președintele CCI a RM, a evidențiat importanța cooperării bilaterale în dezvoltarea economiei Republicii Moldova și a subliniat sprijinul pe care instituția camerală îl oferă antreprenorilor autohtoni pentru accesarea piețelor externe și promovarea produselor și serviciilor moldovenești, precum și companiilor străine în procesul de inițiere a afacerilor în Republica Moldova, dezvoltarea colaborarii cu țarile membre UE,  în contextul integrarii Republicii Moldova în Uniunea Europeana.

Dl Harea a apreciat colaborarea de succes  în cadrul Programului de sporire a calificării managerilor Moldova – Austria, care are drept scop formarea noilor competenţe în domeniul activităţii economice internaţionale, îndreptate spre îmbunătăţirea relaţiilor de afaceri cu partenerii austrieci.

Antreprenorilor din Austria au fost prezentate date despre climatul investițional, oportunitățile de export și potențialul economic al Republicii Moldova. În cadrul discuțiilor a fost pus accent pe oportunitățile de afaceri din diverse sectoare economice, precum agricultura, IT, textile, tehnologiile verzi, construcții și logistică. Participanții au  evidențiat un potențial semnificativ de creștere a relațiilor economice între cele două state și  atragerea investițiilor.

Totodată, delegației au fost prezentate serviciile CCI a RM: Registrul membrilor Camerei și  sprijinul oferit de instituția camerală companiilor moldovenești în accesarea piețelor internaționale, menționând că Moldova beneficiază de acorduri comerciale preferențiale  care facilitează exportul produselor moldovenești către Uniunea Europeană.

Delegația austriacă și-a exprimat interesul pentru domenii economice precum industria agroalimentară, construcții, servicii. Pe parcursul discuțiilor, au fost explorate oportunități de cooperare și investiții comune, cu un accent deosebit pe transferul de tehnologii și bune practici.

CCI a RM își reafirmă angajamentul de a susține astfel de inițiative, consolidând relațiile economice bilaterale și facilitând noi oportunități de afaceri pentru companiile moldovenești.

Distribuie acest articol: