Marți, 24 octombrie a.c., Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Institutul de Standardizare din Moldova (ISM) a organizat ședința de prezentare a Noului Standard European privind reprezentanții în vamă. La eveniment au participat conducerea CCI a RM, reprezentanții ISM, cca 20 de brokeri vamali, companii cu statut AEO (Agent Economic Autorizat) și experți în domeniul vamal.
Potrivit președintelui CCI a RM, Sergiu Harea: “Noul Standard European (Standardul SM EN 16992:2017), aprobat în 2017 are drept scop stabilirea criteriilor de competență și profesionalism pentru reprezentanții în vamă și suntem convinși că implementarea acestuia va contribui la consolidarea capacităților brokerilor vamali și a companiilor cu statut AEO”.
Sursa citată a mai declarat că CCI a venit recent cu noi inițiative în domeniul vamal, cu scopul de a promova bunele practici de activitate a brokerilor vamali precum și susținerea Programului Național de Agent Economic Autorizat (companiile care beneficiază de simplificări și facilități în vamă). Astfel, Camera a inițiat crearea AEO Nework, ca platformă de comunicare cu Agenți Economici Autorizați, unde sunt discutate subiecte de interes comun pentru aceste companii, elaborate propuneri de extindere a procedurilor simplificate, recunoaștere mutuală AEO, precum și alte aspecte practice de dezvoltare a programului AEO conform standardelor internaționale.
Experții ISM au prezentat Standardul SM EN 16992:2017, specificând că acesta cuprinde 21 de domenii de competențe, printre care: legislația și reglementarea vamală, tarife și clasificare, evaluarea și originea mărfurilor, analiză de risc, sistem IT vamal etc.
Prezentă la eveniment, Natalia Calenic, vicepreședintele CCI a RM a subliniat că evenimentul de astăzi se înscrie în activitatea AEO Network și a Asociațiilor Brokerilor Vamali, deoarece standardul prezentat de colegii de la Institutul de Standardizare este corelat cu criteriile de competență și calificare profesională stabilite pentru obținerea certificatului de Agent Economic Autorizat pentru simplificări (AEOC).
În acest context, Natalia Calenic a invitat companiile care practică operațiuni vamale la Conferința „Facilități și provocări vamale în comerțul dintre România și Republica Moldova”, care va avea loc la data de 22 noiembrie a.c. la București (detalii aici).