Camera de Comerț și Industrie (CCI) adresează sincere felicitări întregii echipe a Serviciului Vamal cu prilejul Zilei Internaționale a Vămii, care este marcată anual, la 26 ianuarie, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor.
Remarcând rolul crucial al Serviciului Vamal în facilitarea și securizarea comerțului internațional, protejarea intereselor economice și financiare ale țării, exprimăm înalta apreciere pentru rezultatele înregistrate de Vama Republicii Moldova și eforturile depuse de angajații vamali în modernizarea și eficientizarea procedurilor vamale.
Ziua Internațională a Vămii are o conotație deosebită pentru sistemul cameral, luând în considerare statutul și competențele CCI în domeniul comerțului internațional. Camera este un partener al Serviciului Vamal și contribuie la facilitarea comerțului în special în următoarele domenii:
Parteneriat vama – business
- CCI este membru al Comitetului Național de Facilitare a Comerțului și a Comitetului Consultativ al Serviciului Vamal susținând aceste platforme de discuții ce asigură transparența în activitatea vamală și implicarea mediului de afaceri în modernizarea vămii.
- CCI și Serviciul Vamal au semnat un Acord de parteneriat care asigură un cadrul durabil de colaborare, schimbul de date și informare eficientă a mediului de afaceri despre reglementările vamale.
- Centru de Formare Antreprenorială din cadrul CCI organizează seminare și cursuri de instruire pentru agenții economici cu tematică vamală, proceduri simplificate, declarare electronică și alte subiecte actuale.
Domenii de Origine, Clasificare și Valoare a mărfurilor
- CCI promovează aplicarea regulilor INCOTERMS, elaborate de Camera Internațională de Comerț. Aceste reguli asigură determinarea drepturilor şi obligaţiilor părţilor în contractul de vânzare internaţională și totodată au o importanță deosebită pentru controlul valorii în vamă a mărfurilor de către organul vamal.
- Camera prestează servicii mediului de afaceri în domeniul determinării codului mărfii, aplicând Nomenclatorul de mărfuri și eliberând acte de expertiză în acest sens.
- CCI este abilitată prin lege cu competențele de determinare a originii mărfurilor și eliberarea certificatelor de origine nepreferențiale.
- Instituția camerală asigură, la solicitarea organului vamal, evaluarea bunurilor reținute urmare a activității antifraudă.
Carnete ATA pentru admitere temporară
- CCI este organizație națională emitentă și garantă a Carnetelor ATA pentru admitere temporară și face parte din lanțul internațional gestionat de Camera Internațională de Comerț.
Servicii de Broker vamal
- CCI prestează servicii de broker vamal și este co-fondatorul Asociației brokerilor vamali. În această calitate CCI promovează standardele internaționale în domeniu, în special Noul Standard European privind reprezentanții în vamă. (Standardul SM EN 16992:2017), care are drept scop stabilirea criteriilor de competență și profesionalism pentru reprezentanții în vamă.
AEO (Agent Economic Autorizat)
- CCI a lansat activitatea AEO Network, ca platformă de comunicare cu companiile cu statutul de AEO. Asociația respectivă promovează programul AEO, înaintează propuneri de extindere a procedurilor simplificate și contribuie la schimbul de infoarmații cu companiile AEO din alte țări.
În aceste și alte domenii CCI, ca organizație ce reprezintă interesele mediului de afaceri, va continua să susțină reformele promovate de Serviciul Vamal în domeniul simplificării procedurilor, sporirii transparenței în activitate și implementării standardelor internaționale în domeniul vamal.
Reiterând cele spuse, echipa CCI a RM, Vă dorește, Stimați Colaboratori ai Serviciului Vamal, sănătate, prosperitate, succese în activitate și realizări importante în modernizarea Vămii Republicii Moldova.