A fost lansată Camera bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova-China

Miercuri, 5 decembrie 2018, la Chișinău a fost lansată Camera bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova-China.

Prezent la eveniment, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea  a afirmat că de-a lungul anilor în țara noastră au fost create mai multe Camere de Comerț bilaterale prin intermediul cărora au fost realizate mai multe investiții străine în Republica Moldova. ”Și astfel au fost stabilite mai multe colaborări economice cu diverse companii din străinătate. China este un partener comercial important pentru țara noastră. Anual comerțul dintre Republica Moldova și China crește cu aproximativ 20% atât la exporturi, cât și la importuri”, a mai spus Sergiu Harea.

Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova- China a mulțumit CCI a RM pentru susținerea oferită și a declarat că organizația pe care o conduce va fi o platformă ce va asigura o mai bună interacțiune dintre oamenii de afaceri din cele două țări. De asemenea, se dorește creșterea în economia națională a investițiilor companiilor din China, precum și a schimburilor comerciale. Boris Foca a menționat că Republica Moldova și China au legături economice stabilite cu mulți ani în urmă. Însă necesitatea înființării Camerei de Comerț și Industrie a apărut ca urmare a ascensiunii schimburilor comerciale și relațiilor economice și comerciale tot mai strânse dintre cele două state.

Potrivit lui Boris Foca, obiectivul imediate ale Camerei de Comerț și Industrie Moldova – China este de a stabili un dialog de colaborare cu Guvernul, astfel ca noua structură să fie inclusă în comisiile mixte. Un alt obiectiv este desemnarea a câte un reprezentant al Camerei în nordul și în sudul țării, astfel ca să fie stabilite parteneriate de colaborare între zonele respective.

Nicolae Vasilescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie România- China, a menționat că noua structură economică este una importantă. Potrivit acestuia, Camera bilaterală din România va sprijini dezvoltarea noii instituții, având o experiență de peste 22 de ani de activitate.

De menționat că în țara noastră funcționează mai multe Camere bilaterale de Comerț și Industrie: Camera de Comerţ Americană din Moldova– AmCham; Camera de Comerţ şi Industrie Franţa Moldova – CLUBUL FRANCE; Camera de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană; Camera Bilaterală de Comerţ şi Industrie Republica Moldova – România; Camera de Comerţ Italo – Moldavă. 

Distribuie acest articol: