La data de 19 august 2021 a avut loc master-class-ul online cu tematica: ”Etichetarea produselor pentru export – regulamente europene ce țin de etichetarea produselor alimentare”. Evenimentul a fost organizat de proiectul PNUD ”Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (Ad Trade) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), cu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii.
La master-class au participat aproximativ 60 reprezentanți ai mediului de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului. În calitate de vorbitori au fost reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA); Label, Origin&Taste precum și agenți economici de pa ambele maluri ale r. Nistru.
În cuvîntul său de salut, Natalia Calenic, vicepreședinte al CCI a RM, a menționat: ”Pentru a putea fi exportate în UE, produsele din Republica Moldova trebuie să corespundă mai multor standarde. În acest context este foarte importantă respectarea reglementărilor UE care se referă la etichetarea produselor alimentare și respectarea drepturilor consumatorilor”.
La rîndul său, Alla Tampiza, inspector principal ANSA, a prezentat prevederile Legii 279 din 15.12.2017 privind informarea consumatorului privind produsele alimentare subliniind: ”Principalele prevederi se referă la faptul că etichetele produselor alimentare trebuie să conțină informații privind protecția sănătăţii consumatorilor şi utilizarea sigură a unui produs alimentar. În mod special, acestea se referă la informaţii privind însuşirile legate de compoziţie care pot dăuna sănătăţii anumitor grupuri de consumatori, data durabilităţii minimale, condiţiile de păstrare şi de siguranţă a utilizării sau efectele asupra sănătăţii, inclusiv riscurile şi consecinţele legate de consumul dăunător şi periculos al unui produs alimentar.”
Diana Rotari, director general Label, Origin&Taste a informat publicul referitor la regulamentele europene ce țin de etichetarea produselor alimentare: Etichetarea produselor alimentare – normele și cerințele obligatorii de etichetare a produselor alimentare; Normele și standardele de Calitate ale UE: Indicații geografice protejate (IGP) / Denumiri de origine protejate (DOP) / Specialități tradiționale garantate (STG) – ca elemente de marcaj. De asemenea, a exemplificat cele mai frecvente greșeli la etichetarea produselor.
În final, reprezentanții ANSA și Label, Origin&Taste și-au exprimat deschiderea față de mediul de afaceri de pe ambele maluri ale r. Nistru în vederea asigurării suportului consultativ-profesional privind respectarea prevederilor Legii nr. 279/2017 și a regulamentelor europene ce țin de etichetarea produselor.
NOTA. Master-class-ul online cu tematica: «Etichetarea produselor pentru export – regulamente europene ce țin de etichetarea produselor alimentare» a fost al 4-lea eveniment de acest gen organizate în perioada 30 iunie – 19 august a.c. de CCI RM cu suportul UNDP la care au participat circa 240 antreprenori de pe ambele maluri ale r. Nistru, care au beneficiat de informații utile despre exportul produselor pe piața UE.