Antreprenorii autohtoni au participat la activități din domeniul achizițiilor publice și eficientizarea resurselor

425397327_715074157396555_3913012061969827167_nAgenții economici și organizațiile de profil din țara noastră, dar și din România, Ucraina și Franța, au fost prezenți, la data de 01 februarie 2024, la două evenimente din domeniul achizițiilor publice și eficientizarea resurselor.

Forumul economic dedicat oportunităților de participare la achiziții publice durabile în Republica Moldova, organizat în cadrul Proiectului „Susținerea IMM-urilor UE din sectorul economiei circulare pentru a participa la achizițiile publice în țările din Europa de Est” – P2GreenEST a întrunit antreprenori care au următorul profil de activitate: Economie circulară și protecția mediului ambiant; Eficiență energetică și energie regenerabilă; Construcții durabile; Achiziții publice; Servicii de consultanță, etc.

IMG_3920Evenimentul a fost dedicat metodologiei de eficientizare a resurselor și producerii mai pure în companiile din țara noastră.

Conferința s-a desfășurat și în contextul realizării obiectivelor de promovare activă a economiei verzi și circulare din Strategia Națională de Dezvoltare Moldova Europeană 2030, din proiectele Strategiei de Mediu 2030 și proiectul Programului de promovare a economiei verzi și circulare în Republica Moldova pentru anii 2024-2028.

Republica Moldova și-a stabilit direcția politicii de mediu aliniată la Pactul Verde European, care este o foaie de parcurs pentru dezvoltarea durabilă și noul model al economiei moderne. Aceasta include o serie de domenii importante, precum reducerea poluării, biodiversitatea, sistemele alimentare, mobilitatea durabilă, aerul curat, economia circulară și altele.

Parte a acestui eveniment a fost și Semnarea Memorandumului de Înțelegere dintre Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, în vederea unei cooperări eficiente pe domeniul dezvoltării economice, precum și promovarea ecologizării.IMG_3975

Totodată, astăzi mediul de afaceri a participat și la Conferința Națională Uniunea Europeană pentru Mediu (EU4Environment) în Republica Moldova: Eficientizarea resurselor pune economia circulară în mișcare în întrerpinderile mici și mijlocii.

Evenimentul a evidențiat și promovat reziliența și creșterea ecologică printre întreprinderile moldovenești, prezentând beneficiile Eficientizării Producției și Producerii mai Pure (RECP) în tranziția către o economie verde și circulară. De asemenea, acesta a oferit o oportunitate de a împărtăși experiențe și lecții învățate privind implementarea metodologiei RECP în sectorul industrial și de producție al Moldovei, evidențiind exemple de eco-inovații în sectoarele țintă (în special producția de vin, construcții și producția textilă) și a prezentat modalități de accesare a instrumentelor de sprijin, de finanțare, și servicii (atât la nivel național, cât și din Uniunea Europeană).

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu HAREA a menționat că aceste evenimente reprezintă o platformă pentru discuțiile orientate către strategiile de ecologizare și vor permite avansarea politicii naționale privind tranziția verde a IMM-urilor. Iar concentrarea eforturilor autorităților dar și reprezentanților businessului este foarte importantă, întrucât competitivitatea economiei naționale depinde de cooperarea acestora.

 

Notă 1: P2GreenEST este un proiect finanțat prin intermediul programului Uniunii Europene, COSME, având obiectivul de a susține dezvoltarea unor parteneriate durabile între clusterele și IMM-urile din UE și cele din Republica Moldova, Ucraina și Serbia  prin crearea consorțiilor și participarea în comun la licitațiile publice organizate în țările menționate.

Notă 2: Programul „Uniunea Europeană pentru Mediu” ajută țările Parteneriatului Estic să-și păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea mediului și a oamenilor prin sprijinirea acțiunilor legate de mediu, prin demonstrarea și crearea de oportunități pentru o creștere mai ecologică și prin instituirea mecanismelor pentru o mai bună gestionare a riscurilor și impacturilor asupra mediului. Acțiunea este implementată de cinci organizații partenere: OCDE, UNECE, UNEP, ONUDI și Banca Mondială – în perioada 2019-2024, cu un buget de 20 milioane EUR.

 

 

Distribuie acest articol: