Atelierul informativ – practic ,,Rolul conformității unității economice în organizarea și desfășurarea învățământului dual în RM”

photo_2023-02-03_19-47-44Chișinău, 03 februarie 2023- Unitățile economice care realizează învățământul dual, reprezentanții instituțiilor de învățământ cu programe în învățământul dual, parteneri de dezvoltare, dar și elevi, și-au dat întâlnire astăzi la atelierul informativ- practic: ,,Rolul conformității unității economice în organizarea și desfășurarea învățământului dual în RM”, organizat în cadrul celei de-a XX-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2023.

Evenimentul a avut drept obiectiv creșterea calității formării profesionale în învățământul dual, dar și informarea participanților despre organizarea și desfășurarea învățământului dual în Republica Moldova. 

Sergiu HAREA, Președintele CCI a RM a vorbit despre importanța acestei forme de învățmânt nu doar pentru tineri, cât și unitățile economice și instituțiile de învățământ, și a dat asigurări că CCI va  oferi tot suportul necesr tuturor actorilor implicați în acest proces, îndemnând, în deosebi unitățile economice, să fie conforme pentru a putea participa la procesul de formare profesională prin învățământ dual. „Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova încurajează toți agenții economici interesați în a fi parte a aceastei forme de învățământ să  fie cât mai deschiși, fiindcă învățământul dual, pentru unitățile economice, are o serie de avantaje, printre care: posibilitate de a participa la pregătirea forței de muncă în conformitate cu necesitățile proprii; acces la cadre calificate prin oportunitatea de a participa la selectarea elevilor în procesul de desfășurare a concursului de admitere; reducerea fluctuației de personal; contribuirea la dezvoltarea economică a țării prin creșterea angajabilității tinerilor, etc.”, a mai spus președintele CCI.

Galina RUSU, Secretar de Stat, Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că între sistemul educațional și piața muncii este o prăpastie mare, care sistemul de învățământ dual ar putea rezolva această problemă. „Învățământul dual nu este pentru oricine, ci pentru cei ce vor să se angajeze în educație. CCI este un garant al calității procesului educațional, anume la agentul economic. Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare verifică instituțiile de învățământ, dar CCI este responsabilă de conformitatea agentului economic, și aceasta oferă încredere. Statisticele recente arată o angajabilitate foarte bună a elevilor absolvenți ai programelor duale și dorința noastră este ca procesul educațional să-l racordăm la necesitățile dvs. Ne dorim ca tinerii să rămână acasă. Nu este usor, dar împreună putem reuși”, a declarat secretara de stat.

Silviu GINCU, Șeful Direcției Învățământ profesional tehnic, Ministerul Educației și Cercetării a menționat că doar printr-un parteneriat strategic, această formă de învățământ poate avea succes.

Elena MOVILEANU, șefa secției Învățământ dual, din cadrul CCI a RM a vorbit despre pilotarea Metodologiei de verificare a conformității unităților economice implicate în învățământul dual.

În acest context, menționăm că la finele anului 2022, 5 unități economice din orașul Chișinău au fost declarate conforme pentru a putea participa la procesul de formare profesională prin învățământ dual.

În cadrul atelierului au fost desfășurate 3 panele de discuții: Exteriorizarea bunelor practici în procesul de pilotare a Metodologiei de verificare a conformității unităților economice implicate în ÎD; Sugestiile unității economice implicate în  procesul de pilotare; Provocări și oportunități pentru elevii implicați în ÎD; Rolul instituțiilor din ÎPT care realizează învățământul dual în procesul de stabilire  a conformității unităților economice implicate în ÎD.

Evenimentul s-a încheiat cu sugestii și propuneri pentru actorii interesați de acest proces.

 

Distribuie acest articol: