Au fost lansate instruirile în cadrul Programului de Sporire a Capacităților Managerilor ”Republica Moldova -România”

Banner program formare manageri MD-RO png (1)Pe data de 23 aprilie 2024,  Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie Brașov a lansat instruirile în cadrul Programului de Sporire a Capacităților Managerilor ”Republica Moldova -România”.

Programul de Sporire a Capacităților Managerilor ”Republica Moldova-România” este implementat în parteneriat cu Proiectul OPTIM, susținut de Guvernul Elveției și implementat de Helvetas.

În cadrul  programului respectiv participă 20 manageri ai întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, reprezentând sectoarele agroalimentar, turism, textile, consultanță în afaceri, etc.

Obiectivul principal al Programului este de a oferi managerilor din Republica Moldova instrumente practice pentru cercetarea pieței din România și Uniunea Europeană, stabilirea de relații de afaceri cu companiile românești și construirea de parteneriate pe termen lung. Acest lucru va oferi IMM-urilor din Moldova oportunități mai bune de înțelegere a pieței Uniunii Europene și de promovare a produselor și serviciilor lor pe această piață atractivă.

Programul pentru Sporirea Capacităților Managerilor ”Republica Moldova-România”  include 2 componente.

Prima etapă constă dintr-un curs intensiv de instruiri online cu experți din România, având o durată totală de 40 ore academice. Subiectele seminarelor au fost selectate în baza solicitărilor beneficiarilor și se referă la strategia de export, cercetare de piață pentru accesarea piețelor UE/României. comunicare și negocieri eficiente în cadrul întrevederilor B2B, sisteme integrate de management al calității, standarde ISO 9001:2015, ISO22000, alte certificări pentru piața UE.

A doua etapă a Programului include organizarea unei vizite de studiu de 4 zile în România, județul Brașov, pentru a explora piața statului vecin, a identifica potențiali parteneri de afaceri, a participa la un forum de afaceri și a desfășura întâlniri individuale de afaceri, vizite individuale sau de grup la firme românești, clustere, schimb de experiența, studierea posibilității de export/import etc.

Ca rezultat al acestui proiect pilot beneficiarii din Republica Moldova își vor consolida capacitățile manageriale în baza bunelor practici și experienței managerilor din România. De asemenea, întreprinderile participante vor avea ocazia să interacționeze cu companii românești, să identifice noi parteneri de afaceri, să-și promoveze propriile lor servicii și produse pe piața din România.

Cooperarea instituției camerale cu OPTIM a început în 2018, iar pe parcursul anilor, cu suportul proiectului, CCI a RM  a dezvoltat servicii electronice, platformele www.client.chamber.md, www.virtual.fairs.md, a realizat analiza impactului Covid-19 asupra mediului de afaceri, a promovat produsele autohtone în cadrul expozițiilor regionale. 

Distribuie acest articol: