CCI a participat la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Acreditării

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a participat la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Acreditării 2023- ,,Acreditarea: Susținerea viitorului comerțului global”, organizat la 23 iunie curent de Centrul Național de Acreditare MOLDAC.

Promovarea exportului produselor fabricate în Moldova întotdeauna a fost și rămâne obiectivul major al Camerei care reprezintă interesele mediului de afaceri și promovează relațiile comerciale naționale și internaționale, în special astăzi, când mediul de afaceri autohton este tot mai interesat să fie prezent pe piețele internaționale.

În cadrul evenimentului, Diana Russu, șefa direcției Susținere și Promovare a Membrilor CCI a RM a prezentat rezultatele studiului privind barierele netarifare în export, realizat de  CCI a RM în comun cu Centrul de Comerț Internațional (ITC), bazat pe un amplu și complex Sondaj în rândul mediului de afaceri din țara noastră, dar și instrumentele și serviciile Camerei de susținere a exportatorilor autohtoni. ”Conform acestui studiu doar în sectorul bunurilor, Republica Moldova are potențialul de a-și crește în următorii 5 ani exportul cu peste 2 miliarde USD anual. Circa 1,2 miliarde din acest potențial riscă să fie nevalorificat din cauza barierelor netarifare, lipsa de transparență a informațiilor și alte obstacole comerciale.

Conform sondajului, cele mai des întâlnite bariere sunt legate de procedurile îndelungate, de procesele de vămuire și respectarea regulilor de origine, de infrastructura slab dezvoltată și numărul mare de documente solicitate, dubla certificare și accesul limitat la informația comercială. Majoritatea antreprenorilor au indicat și problema lipsei forței de muncă calificată, dar și necesitatea consolidării capacităților instituțiilor publice”, a subliniat Diana Russu.

De menționat ca CCI a RM este membru al Consiliului de Acreditare MOLDAC si cooperează în vederea examinării propunerilor referitoare la politicile și regulile de acreditare, monitorizării și asigurării imparțialității și obiectivității în procesul de acreditare, promovării acreditării și informării părților interesate referitor la acreditare prin intermediul organizării diferitor activități, examinării propunerilor referitoare la lista standardelor de referință și a documentelor organizațiilor europene și internaționale de specialitate care stabilesc criterii generale și reguli în domeniul acreditării și al evaluării conformității, etc.

Distribuie acest articol: