Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) continuă să promoveze politicile de susținere a IMM-urilor din Republica Moldova. Astfel că, la data de 12 martie 2024, președintele instituției camerale a participat la evenimentul „Prezentarea Indicelui de politică pentru IMM-uri 2024 al OCDE: Țările Parteneriatului Estic 2024 – Consolidarea rezilienței în timpuri dificile”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
Potrivit președintelui Sergiu Harea, IMM-urile au un rol crucial în dezvoltarea economică și socială a țării noastre, reprezentând 99,2% din totalul întreprinderilor din Republica Moldova, asigurând 65,6% din locurile de muncă și cca 45% din cifra de afaceri. Din cei circa 1114 membri ai CCI, circa 98% sunt IMM-uri, care reprezintă toate sectoarele și regiunile țării.
„Analizând rezultatele Indexului de Politică pentru IMM-uri din 2024, consider că este esențial să ne concentrăm eforturile pe următoarele aspecte: În primul rând, trebuie să continuăm să consolidăm cadrul legal și instituțional pentru IMM–uri. Pentru a avansa pe această dimensiune, CCI oferă o platformă de discuții dintre sectorul privat și autoritățile publice pentru examinarea problemelor actuale și elaborarea de propuneri pentru crearea unui mediu de afaceri competitiv.
În al doilea rând, trebuie să acordăm o atenție deosebită sprijinirii accesului IMM-urilor la finanțare. Aceasta poate include dezvoltarea unor instrumente financiare inovatoare, îmbunătățirea accesului la credite și investiții și facilitarea accesului la programe de sprijin guvernamental și la fonduri europene.
Și, desigur, promovarea inovării și a transferului de tehnologie pentru a sprijini dezvoltarea și competitivitatea IMM-urilor noastre. Aceasta poate implica crearea de programe de formare și mentorat pentru antreprenori, facilitarea transferului tehnologic și sprijinirea inovării și diversificării produselor și serviciilor.
De asemenea, CCI a RM va continua desfășurarea mai multor activități pentru a susține și promova IMM-urile autohtone, și anume: Expoziții, târguri, forumuri de afaceri pentru promovarea produsului autohton și a investițiilor, precum: Expoziția națională „Fabricat în Moldova”; „Republica Moldova Prezintă” peste hotare; promovarea Învățământului dual pentru asigurarea cu cadre calificate; Facilitarea comerțului, în special prin promovarea procedurilor vamale simplificate; ș.a.”, a menționat Sergiu Harea în cadrul evenimentului.
Indicele politicilor ÎMM – urilor este un instrument de evaluare comparativă pentru analiza și urmărirea progresului în inițierea și implementarea politicilor ÎMM-urilor în concordanță cu bunele practici internaționale, inclusiv cele ale Uniunii Europene. Instrumentul este structurat în jurul celor zece principii ale Actului Întreprinderilor mici și mijlocii pentru Europa (Small Business Act for Europe – SBA) și conține prioritățile stabilite în Strategia UE pentru IMM-uri, pentru o Europă durabilă și digitală. Ghidează implementarea politicilor IMM-urilor, pe principiile de promovare a spiritului antreprenorial, îmbunătățirea accesului la finanțare, reducerea birocrației, îmbunătățirea accesului pe piețele interne și externe.
Comunicatul integral poate fi urmărit aici.