CCI a RM a celebrat 105 ani de la fondarea instituției camerale

1Acest an este unul memorabil pentru toți antreprenorii din Republica Moldova, deoarece instituția care reprezintă interesele acestora – și anume Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) marchează 105 ani de la fondare.

Astfel, la data de 20 octombrie 2023, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a celebrat, la Chișinău, în cadrul unei ceremonii oficiale, jubileul de 105 ani. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Guvernului, membri ai CCI din cele 33 de raioane ale RM, inclusiv din regiunea Transnistreană si UTA Găgăuzia; oficialități din RM; Grupurile de lucru ale Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM; ambasadori; delegați din România și Ucraina; Eurochambres.

Președintele CCI a RM, Sergiu HAREA, a declarat la eveniment că instituția pe care o conduce este cea mai mare asociație de business din Republica Moldova, care întrunește în mod benevol peste 1100 de companii din toate ramurile economiei naționale. „Cu ocazia celebrării celor 105 de ani de la fondarea instituţiei camerale din Republica Moldova, Vă adresez sincere şi cordiale felicitări, însoţite de o profundă recunoştinţă pentru abnegaţia şi profesionalismul cu care angajaţii acesteia reprezintă interesele în ansamblu ale întreprinzătorilor din ţara noastră. Astăzi nu ne putem imagina Camera de Comerț și Industrie fără aceste servicii care o definesc drept unica instituție, care are reprezentanțe în toate regiunile țării și care știe să răspundă eficient nevoilor agenților economici. Promovăm Dialogul Public-Privat cu toate autoritățile, participăm la consultarea proiectelor de acte normative, precum și înaintăm inițiative noi. La nivel local filialele Camerei au semnat Agenda Locală de Business cu 32 de raioane, și asigură platforma de dialog public-privat în regiuni. Sigur nu ne putem imagina Camera de Comerț fără activitatea expozițională, care are o istorie impresionantă ori încă în 1929 se atestă prima activitate expozitională în cadrul instituției camerale. De atunci și până în prezent, un număr considerabil de antreprenori și-au promovat mărfurile și serviciile la expozițiile organizate de CCI atât la nivel local, național, cât și international.

Mulțumim membrilor CCI a RM pentru încrederea pe care o au în instituția noastră. Totodată, le aducem sincere mulțumiri partenerilor, oaspeților de peste hotare, președinților Camerelor de Comerț și Industrie din CSI, președinților instituțiilor camerale din România, președinților Curților de Arbitraj, reprezentanților Guvernului, Autorităților Publice, partenerilor și instituțiilor media. Sincere mulțumiri și echipei CCI a RM care a contribuit ca această sărbătoare să fie nu doar frumoasă, ci și una cu rezultate positive. VĂ MULȚUMIM că sunteți alături de noi!”, a menționat Sergiu HAREA.

DORIN RECEAN prim-ministru al Republicii Moldova: „Obiectivul Guvernului este foarte clar: să îmbunătăţim mediul afaceri şi sa-l facem cât mai agil, să deschidem pieţele. Stiu că trăm într-o societate în dezvoltare, o societate în tranziție și eu ca prim-ministru și guvernul pe care îl conduc vrem să creștem o societate care respectă profitul pe care Dvs îl câștigați onest, transparent, într-un mediu concurențial, într-un mediu competitiv, iar noi, statul, trebuie să asigurăm condiții debirocratizate, vom digitaliza serviciile, vom avea politici bugetar-fiscale care să facă posibil ca Dvs să creșteți profitabilitatea și atunci, sunt sigur, că și societatea va fi mai prosperă”.

În cadrul evenimentului, prim-ministrul a oferit diplome de onoare din partea Guvernului unor colaboratori ai CCI a RM.

GENNADIY CHYZHYKOV preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie Ucraina: „Această dată importantă mărturisește istoria lungă și de succes a dezvoltării prospere a organizației dumneavoastră, ce servește intereselor mediului de afaceri din Moldova. Cu referire la cooperarea dintre Camerele noastre, Serghei HAREA, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, merită o atenție deosebită pentru eforturile și dăruirea sa. Managementul său a generat o îmbunătățire semnificativă în peisajul economic al Moldovei și a promovat creșterea economică. Datorită Domnului HAREA, s-au stabilit relații strânse și durabile între CCI din Ucraina și CCI din Moldova, bazate pe înțelegere reciprocă și valori comune. Organizațiile noastre colaborează activ pe mai multe domenii cheie pentru a promova dezvoltarea afacerilor și creșterea economică a țărilor noastre. Rezultatele anilor precedenți demonstrează că Camera de Comerț și Industrie a Moldovei este astăzi unul dintre principalii actori ai economiei Republicii Moldova. Este important de menționat că Moldova, ca și Ucraina, își dezvoltă activ, de peste 20 de ani, vectorul European”.

Adrian DUPU, Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României a subliniat importanța mediului de afaceri ca motor al creșterii economice și importanța parteneriatului onest, deschis și predictibil dintre stat și antreprenori. „Vom contribui, în baza parteneriatului între DRRM și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, la susținerea acțiunilor dumneavoastră în beneficiul calității vieții cetățenilor din Republica Moldova și, mai ales, pentru consolidarea drumului Republicii Moldova către Uniunea Europeană.”,

Prima Cameră de Comerț și Industrie din Basarabia, cu reședința la Chișinău, a fost formată prin decretul regelui Ferdinand, la 24 octombrie 1918, cu reședința la Chișinău, care era formată din județele: Chișinău, Bălți, Orhei, Soroca, Bender, Ackerman, Ismail și Cahul. Era compusă din 35 de membri negustori și industriași.

Prima Cameră din Chișinău acorda suportul antreprenorilor și oferea mai multe servicii, printre care

  • analiza datelor  comerciale și economice solicitate de antreprenori printre care date despre prețurile de pe piețile din Chișinău și alte orașe;
  • promovarea producătorilor și produselor autohtone prin organizarea expozițiilor
  • expertiza calității și cantității mărfurilor

Din 1991, Camera de Comerț și Industrie a RM capătă conturul unui organ nonguvernamental, al proaspătului stat independent. La 20 ianuarie 1994, Președintele RM, a semnat decretul „Despre Camera de Comerț și Industrie a RM”.

La 13 mai 1999, Parlamentul RM a adoptat „Legea cu privire la Camera de Comerț și Industire a Pe parcursul anilor, sistemul Camera s-a extins și au fost create 9 filiale în toate regiunile țării  Documentele respective au creat  baza legislativă și cadrul institutional al activității Camerei care este în vigoare și astăzi.

În prezent CCI a RM este reprezentantul oficial al oamenilor de afaceri din Republica Moldova. Fiind cea mai mare asociație de business din Moldova, CCI a RM reunește peste 1100 membri,  întreprinderi mari, mici și mijlocii din toate ramurile economiei și este membră a Camerei de Comerţ Internaţionale (ICC) și Asociaţiei Europene a Camerelor de Comerţ (EUROCHAMBRES). Sistemul CCI cuprinde 10 filiale care acordă asistența necesară producatorilor de pe întreg teritoriul țării.

În cadrul ceremoniei a fost prezentată și o expoziție de fotografii.

Aducem sincere mulțumiri tuturor partenerilor:

Partener media general: TVR MOLDOVA; Parteneri media: Realitatea TV, AGRO TV, Unda Liberă, MOLDPRES, Bani.md.

Partener instituțional: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Partenerii evenimentului: Compania BUCURIA, Orange, Villa Natali, STAR NET, Perfect, Novak, Aroma, Euro Alco, Vinăria JAVGUR, Mileștii Mici, Asconi Winery, EFES Moldova, Timbrus, Franzeluța, Cricova, Castel MIMI, Panilino, Divus Winery, Fautor Winey, Agrici Wine, Vinum, Gelibert, Supraten, VIS, Vinăria Ungheni, Divin Bardar, Maurt, Odeskabel Moldova, Daac Hermes, Aurelius, EtnoVin, Dalmors Grup, Tutun-CTC, Incaso, Buketul Moldovei, Snaige, ProCreditBank, Unicorn Estate, Euro Divin, SRL IMPERIAL Grup, Minalia FOWL, SANDRILIONA marca Sandra.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați serviciul de presă al CCI, telefon: 068 83 93 56.

Distribuie acest articol: