Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat o discuție online, în formatul unei mese rotunde, cu genericul “Alianța pentru promovarea învățământului profesional tehnic. Reziliență economică – Creștere incluzivă – Dezvoltare sustenabilă“.
La eveniment au participat reprezentanții mediului de afaceri, membri ai Comitetelor Sectoriale de lângă CCI, precum și reprezentanții CCI a RM și Proiectului GIZ “Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”.
Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, discuțiile de astăzi sunt o continuare a celor care s-au ținut în toamna anului 2020, în momentul când s-a decis asupra constituirii unei Alianțe care va reuni actorii de bază, pe platforma gazdă – CCI a RM, în dialogul ce vizează eficacitatea răspunsului politicilor economice și sociale la consecințele pandemiei COVID-19.
Astfel, grupul de lucru pentru creștere incluzivă (piața muncii și pregătirea cadrelor calificate), condus de CCI a RM, va coordona inițiativele și proiectele la nivel național, regional, sectorial și de cluster, se va concentra asupra proiectării programelor ÎPT împreună cu întreprinderile și actorii din domeniul dezvoltării economice și ÎPT pentru a răspunde nevoilor de incluziune socială.
Subiecte ce vizează ÎPT și ocuparea forței de muncă, ce au fost abordate în cadrul discuțiilor pe platforma CCI a RM sunt:
- modalitățile de organizare și desfășurare a procesului educațional în cadrul ÎPT, inclusiv programelor de formare duale;
- reintegrarea pe piața muncii (în contextul COVID 19) a imigranților care se întorc în țară;
- incluziunea tinerilor defavorizați;
- susținerea programelor de angajare (inclusiv a mentoratului în perioada de incluziune în colectiv a tinerilor absolvenți);
- susținerea afacerilor existente pentru inovare cu scopul adaptării;
- susținerea economiei ecologice și ÎPT în sistem dual.
Notă: Masa rotundă privind Alianța pentru promovarea învățământului profesional tehnic Reziliență economică – Creștere incluzivă – Dezvoltare sustenabilă este organizată cu suportul Proiectului “Promovarea învățământului profesional tehnic pentru o economie verde”.
Scopul acesteia este cartografierea membrilor și a potențialelor atribuții, activități ale acestei noi structuri și este doar prima dintre câteva care vor fi organizate cu diferiți actori (Instituții de învățământ profesional tehnic, profesori, maiștri-instructori, ucenici, absolvenți etc.).