Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții Direcției Generale Politici Climatice (DG CLIMA) din cadrul Comisiei Europene, Discuțiile s-au concentrat pe politicile climatice ale Uniunii Europene și adaptarea sectorului privat din Republica Moldova la noile cerințe de mediu.
În cadrul întrevederii cu Jan Dusik, director general adjunct, Sergiu Harea a evidențiat dialogul public-privat desfășurat în colaborare cu Ministerul Mediului și Agenția de Mediu, în care au fost abordate subiecte de actualitate pentru mediul de afaceri, precum:
- Managementul deșeurilor și conformarea companiilor la reglementările în vigoare;
- Responsabilitatea extinsă a producătorului (REP) – cerințe pentru importul și înregistrarea produselor reglementate;
- Tranziția către economia circulară și impactul asupra sectorului industrial.
Totodată, în cadrul Conferinței Pro-Industrie, temele prioritare legate de sustenabilitate au fost analizate într-un panel dedicat economiei verzi. Prin intermediul unui dialog eficient cu autoritățile, CCI a RM a înaintat propuneri pentru actualizarea cadrului normativ, contribuind astfel la facilitarea conformării companiilor la noile cerințe privind managementul deșeurilor.
Sergiu Harea a subliniat angajamentul comunității de afaceri din Republica Moldova față de dezvoltarea durabilă și adaptarea la cerințele climatice europene. De asemenea, a menționat că sectorul industrial al țării se află în plin proces de tranziție către metode de producție mai ecologice și sustenabile, făcând primii pași în direcția alinierii la obiectivele Pactului Ecologic European (EGD). Totodată, Proiectul privind Programele Educaționale pentru Economia Circulară sprijină industriile în adoptarea unor tehnici de producție mai curate și în reducerea deșeurilor, facilitând astfel tranziția către o economie circulară.
Discuțiile cu DG CLIMA au vizat și modalitățile prin care companiile moldovenești pot accesa inițiativele europene privind clima și sprijinul oferit de instituțiile europene pentru proiecte sustenabile.
NOTĂ: În ultimii ani, Moldova a alocat doar 0,5% din PIB pentru protecția mediului, comparativ cu 1,9% media UE. În 2023, o analiză a impactului RECP (Producție eficientă în utilizarea resurselor și mai curată) a arătat că 109 întreprinderi au beneficiat de asistență în cadrul programelor EaP GREEN și EU4Environment. De asemenea, au fost desfășurate activități de sensibilizare și au fost instruiți furnizorii naționali de expertiză.