O discuție de afaceri a avut loc, în data de 7 decembrie 2023, cu întreprinderile campioane, beneficiare ale Proiectului Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Moldova.”
Oportunitățile și necesitățile companiilor private în procesul de implementare a politicilor prietenoase familiei la locul de muncă au fost discutate astăzi la o ședință de totalizare a activităților, dedicate politicilor sensibile la gen la locul de muncă implementate de UNFPA Moldova în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Organizarea acestei întâlniri a avut drept scop prezentarea totalurilor și rezultatelor obținute de sectorul privat, precum și împărtășirea experiențelor și provocărilor cu membrii CCI interesași de preluarea acestor bune practici. De asemenea au fost discutate și angajamentele de viitor a companiilor campioane și stabilirea unor activități comune în vederea promovării locurilor de munca prietenoase familiei în Republica Moldova.
În cadrul discuției, președintele CCI a RM a adus mulțumiri pentru suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, precum și companiilor pentru eforturile depuse în schimbarea normelor culturale și sociale în țară și în concilierea vieții de familie cu cea profesională a angajaților săi.
“Camera de Comerț și Industrie elaborează cadrul normativ pentru Certificarea companiilor care aplică politici prietenoase la locul de muncă, în baza unor criterii specifice pentru a evalua angajatorii. Iar în cadrul celui mai important eveniment de afaceri autohton – „Gala Businessului Moldovenesc” organizat de Camera, a fost instituită nominația LOCURI DE MUNCĂ PRIETENOASE FAMILIEI iar companiile au fost menționate cu trofee speciale” a menționat Sergiu Harea, președintele CCI.
”Familiile din Republica Moldova sunt diferite și nevoile lor la fel, de aceea UNFPA susține sectorul privat să aplice politici prietenoase familiei, astfel ca femeile să nu fie constrânse să aleagă între familie și cariera profesională, bărbații să se implice mai mult în creșterea și îngrijirea copiilor, iar familiile să aibă atâția copii câți își doresc.” A menționat a menționat Aliona Cristei Aliona Cristei, Analistă de Programe Populație si Dezvoltare UNFPA Moldova
La discuție au participat reprezentanți ai UNFPA Moldova, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, CCI a RM și companiile campioane a proiectului S.A. Orange Moldova, S.C. Panilino SRL, ICS Premier Energy Distribution SA și Asena Textil SRL.), care în parteneriat continuă promovarea politicilor prietenoase familiei la locul de munca.
NOTĂ: Conceptul unui loc de munca prietenos familii va avea impact și va stimula dezvoltarea unor locuri de muncă și societăți sensibile la gen, incluzive și durabile din punct de vedere social, conectate la Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 și la indicatorii și țintele naționalizate ale obiectivilor de dezvoltare durabilă.