Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a participat la evenimentul de lansare a Fondului Național pentru Inovare și Transfer Tehnologic, o inițiativă lansată în premieră de Guvern. Acest fond, cu un buget de 35 de milioane de lei pentru următorii doi ani, are scopul de a sprijini tinerii inovatori, de a finanța proiectele lor și de a crea spații propice pentru dezvoltarea soluțiilor moderne în Republica Moldova.
În cadrul evenimentului, Sergiu Harea a subliniat importanța unui ecosistem economic solid, bazat pe trei piloni esențiali:
- Forță de muncă calificată – alinierea competențelor viitoarei generații la cerințele reale ale economiei printr-o colaborare mai strânsă între mediul academic, cercetare și sectorul privat;
- Materie primă de calitate – accesul la resurse agricole, industriale și informaționale, esențiale pentru un proces productiv eficient și competitiv pe piețele internaționale;
- Tehnologii avansate și inovare – stimularea cercetării și dezvoltării, ca motor al unei economii bazate pe cunoaștere și progres tehnologic.
„Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova susține ferm inițiativele care facilitează interacțiunea dintre mediul de afaceri, universități și centrele de cercetare. Acest fond reprezintă un pas important pentru modernizarea economiei naționale, crearea de locuri de muncă și valorificarea potențialului tinerilor inovatori. Avem un obiectiv comun: să creăm punți durabile între cercetare și mediul de afaceri, să stimulăm colaborarea și să facilităm accesul la oportunități concrete de finanțare și dezvoltare ”, a declarat Sergiu Harea.
Conform celui mai recent European Innovation Scoreboard 2024, Moldova este clasificată drept „Emerging Innovator”, cu un indice de inovare de doar 23,2% din media UE.
CCI a RM, prin dialog constant cu membrii săi și sesiuni de informare organizate alături de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), confirmă că există potențial, însă este esențială o conexiune mai eficientă între cercetare și mediul de afaceri, iar mecanismele de susținere trebuie să devină mai accesibile pentru antreprenorii care doresc să inoveze și să investească în tehnologii moderne.
La etapa actuală, Fondul Național pentru Inovare și Transfer Tehnologic va finanța proiecte inovatoare și de transfer tehnologic, va susține crearea huburilor, laboratoarelor și incubatoarelor pentru testarea și îmbunătățirea ideilor și se urmărește conectarea universităților cu mediul de afaceri. De asemenea, vor fi susținute start-up-urile și tinerii cercetători în procesul de dezvoltare a soluțiilor inovatoare.
CCI a RM rămâne un partener deschis și activ în sprijinul acestor inițiative, atât prin expertiză, cât și prin rețelele sale regionale și internaționale.