Reprezentanţii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova participă la consultările publice privind noul Cod Vamal, organizate de Ministerul Finanţelor şi Serviciul Vamal, în perioada 14-16 februarie a.c.
Proiectul Codului a fost examinat de către specialiştii şi membrii CCI, fiind elaborate mai multe propuneri de îmbunătăţire, care au fost acceptate şi luate în considerare la definitivarea proiectului.
CCI susţine promovarea noului Cod Vamal, menit să simplifice procedurile vamale, să asigure implementarea instrumentelor moderne de vămuire, extinderea conceptului vama electronică, declarare simplificată şi Agent Economic Autorizat (AEO).
În avizul CCI s-au regăsit mai multe propuneri, printre care necesitatea precizării cerinţelor faţa de depozite provizorii, reglementarea mai detaliată a procedurii de declarare prealabilă a mărfurilor, acceptarea copiilor actelor de către organul vamal în scopul declarării, delimitare mai clară a competenţelor organelor vamale de nivel central şi regional, simplificarea procedurii de vămuire a mărfurilor introduse şi scoase din zone economice libere.
În calitate de co-fondatorul Asociaţiei brokerilor Vamal, CCI a solicitat expunerea clară a condiţiilor de autorizare a activităţii brokerilor vamali, printre care şi reintroducerea mecanismului de instruire a specialiştilor în domeniul vămuirii. Propunerea se bazează pe practica altor state, recomandările Organizaţiei Mondiale a Vămilor. În acest context, CCI a reiterat beneficiile implementării Standardului European în domeniul competenţelor profesionale pentru reprezentanţii în vamă, menit să asigure perfecţionare profesională continuă a specialiştilor în domeniul vămuirii.
Mai multe îngrijorări au fost expuse la capitolul Contravenţiilor vamale. Astfel, CCI a solicitat revizuirea conceptuală a capitolului respectiv în special a mecanismului de stabilire a mărimii amenzilor. Totodată, s-a solicitat introducerea principiului de neaplicare a sancțiunilor severe pentru contravenții minore, introducerea principiului, conform căruia, contravențiile comise ca urmare erorilor din partea autorității vamale să nu fie considerate ca contravenții, introducerea mecanismului de declarare benevola privind comiterea contravențiilor vamale.
Pe aceste şi alte subiecte CCI şi reprezentanţii mediului de afaceri vor continua dialogul cu Ministerul Finanţelor în vederea definitivării noului Cod vamal şi creării condiţiilor mai favorabile pentru operaţiunile de import şi export.
Conform Ministerului Finanțelor, Codul nou se propune a fi aprobat anul curent dar va întra în vigoare doar după aprobarea Regulamentului de implementare a acestuia, nu mai devreme de anul 2019.