CCI va colabora cu proiectul UE în domeniul armonizării legislației

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut o discutie online cu reprezentanții proiectului UE menit să asiste în procesul de armonizare a legislației naționale cu cea din UE.

În cadrul discuției au fost prezentate obiectivele principale ale proiectului finanțat de UE, precum și echipa acestuia.

Proiectul este planificat pentru 5 ani și are drept obiectiv major de a sprijini implementarea Acordului de Asociere în toate sectoarele. Proiectul se va axa pe creșterea capacităților Guvernului și a altor instituții naționale-cheie în implementarea Agendei de Asociere UE-RM.

Conducerea CCI a RM a relatat despre rolul său în procesul decizional, specificând ca instituția Camerală este invitată să participe atât la elaborarea documentelor de politici (strategii, programe de acțiuni), cât și a actelor legislative. Astfel, membrii CCI sunt implicați activ în procesul de revizuire a cadrului legal în toate domeniile cu impact asupra mediului de afaceri.

Colaborarea cu noul proiect va fi binevenit în special pentru a contribui la alinierea cadrului normativ la standardele europene și inoforma mediul de afaceri din țară, prin intermediul filialelor CCI, despre cele mai importante inițiative legislative promovate în contextul Acordului de Asociere.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, au fost identificate domenii la care CCI va contribui în perioada următoare, printre care legislația în domeniul concurenței, ajutorului de stat, protecției consumătorilor și procedurilor vamale.

Notă: Proiectul “Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de asociere și îmbunătățirea procesului de aproximare legală” are ca obiectiv sporirea capacităților Guvernului Republicii Moldova și a altor instituții naționale cheie în implementarea Agendei de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, prin: intensificarea dialogului politic structurat cu implicarea societății civile și sporirea gradului de conștientizare cu privire la Acordul de asociere; îmbunătățirea mecanismelor de elaborare a politicilor și a planurilor de acțiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de asociere, în vederea asigurării bugetării adecvate și a fezabilității acestora; furnizarea expertizei tehnice în procesul de aproximare legală; îmbunătățirea sistemelor IT care servesc pentru implementarea Acordului de asociere.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și va fi implementat pe parcursul a cinci ani (19 iunie 2020 – 18 iunie 2025) de un consorțiu internațional condus de DAI / Human Dynamics.

Distribuie acest articol: