Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat miercuri, 19 decembrie 2018, o conferința de presă, în cadrul căreia a oferit detalii, în premieră, despre cea de-a XVIII-a ediție a Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova” 2019.
Potrivit lui Sergiu Harea, președintele CCI a RM, ediția curentă a Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova” se va desfășura în perioada 30 ianuarie – 03 februarie 2019, la CIE “Moldexpo”.
„Ca și în anii precedenți, evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova și reunește companii din toate domeniile de activitate.
Sloganul celei de-a XVIII-a ediții este: Acasă. Autentic. Autohton.
Evenimentul curent cuprinde 3 măsuri: expoziția propriu-zisă, programul de afaceri și programul cultural.
Expoziția va fi amplasată sectorial și în dependență de profilul de activitate în pavilionul central, pavilioanele 2 și 3, după cum urmează:
- Pavilionul Nr.1: Vor fi expuse întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, expoziții colective ale celor 18 raioane ale republicii printre care: Hîncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Anenii Noi, Râșcani, Ialoveni, Cimișlia, Florești, Fălești, Edineț, UTA Găgăuzia și altele. În cadrul ediției curente tot mai multe consilii raionale s-au mobilizat ocupând suprafețe din ce în ce mai mari și au adunat cei mai buni producători autohtoni locali care vor reprezenta cu mândrie raionul de unde provin. Este de remarcat faptul că standurile Găgăuziei ocupă o suprafață de 183 m2, cifră record comparativ cu ultimii ani de expoziție.
- Pavilionul Nr.2: Vor fi expuse întreprinderi industriale, textile și mobilă, precum și alte bunuri de larg consum. Aici sunt concentrate 17 companii care reprezintă brandul ”Din Inimă”, aceștia fiind cei mai buni producători de textile, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte fabricate în Moldova.
- Pavilionul Nr.3: Vor fi expuse instituțiile publice prestatoare de servicii precum ANOFM, AGEPI, CNAS, Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii ”D. Ghițu”, organizații non-guvernamentale, meșterii populari, alături standul comun al membrilor Camerei de Comerț și Industrie Moldova – China, organizație nou creată care va participa în premieră la expoziție.
În acest an, remarcăm participarea în premieră a 6 companii agro-alimentare din regiunea transnistreană care vor fi organizate în cadrul unui stand comun în pavilionul central. Participarea companiilor se datorează implicării proiectului Oxford Policy Management. Mizăm ca această oportunitate de participare să încurajeze dezvoltarea relațiilor comerciale cu întreprinderile situate pe malul stâng al Nistrului.
Ținem să evidențiem participarea la expoziție și implicarea activă a proiectului ”Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCEFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE”. Reprezentanții proiectului vor putea fi găsiți la standul din pavilionul central unde vor oferi persoanelor interesate suportul informațional necesar și detaliile de rigoare care prezintă interes vizitatorilor.
Suntem bucuroși să anunțăm că în cadrul ediției curente a expoziției ”Fabricat în Moldova”, vizitatorii vor putea întâlni circa 50 de companii participante noi, aici vorbim atât de producători din domeniul textil, industrial, alimentar, dar și prestatori de servicii. Standurile acestora le găsiți în toate cele 3 pavilioane expoziționale.
Expoziția se va desfășura pe o suprafață de 3100 m2 și se preconizează că la aceasta vor lua parte peste 430 de agenți economici din toate raioanele republicii, față de 400 de participanți ai ediției precedente și va fi vizitată de peste 50 000 de persoane. Printre delegații oficiale de vizitatori străini se numără reprezentanți din Republica Belarus, Rusia, România și Turcia.
Noutatea ediției curente o constituie organizarea Misiunii Cumpărătorului care presupune stabilirea preventivă a unor întrevederi dintre reprezentanții delegațiilor străine care vor vizita expoziția și producătorii autohtoni. Discuțiile vor avea loc la standul companiilor participante și vor avea ca scop dezvoltarea relațiilor de colaborare și stabilirea unor parteneriate durabile între reprezentanții din țară și de peste hotare.
Cât despre programul de afaceri, acesta se va desfășura în toate zilele expoziției. Expoziția va atrage atenția organelor administrației publice, businessului şi societăţii civile la problemele din domeniu şi va contribui la soluţionarea acestora prin organizare unor seminare, prezentări, traininguri si workshopuri.
În cadrul programului cultural în toate zilele expoziției va fi evoluarea colectivelor artistice din raioanele republicii. Vom avea ansambluri de cântece și dansuri din Criuleni, Drochia și alte raioane”, a mai spus Sergiu Harea.
În cadrul conferinței organizate de CCI a RM, au fost prezenți și 5 agenți economici care au oferi detalii despre importanța evenimentului pentru dezvoltarea întreprinderii pe care o conduc.