În perioada 2-3 mai 2023, Centrul de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) este vizitat de o delegație a Centrului pentru Mediere Integrată din Berlin (CSSP). În acest context, Conducerea CCI și al Centrului de Mediere s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții CSSP, pentru a discuta despre importanța medierei pentru business și investitori, precum și despre cele doua Centre Regionale de Mediere deschise în Filialele CCI.
Sergiu Harea, Președintele CCI a menționat, în cadrul întâlnirii, că insituția camerală asigură dezvoltarea și promvoarea mecanismelor alternative de soluționare a litigiilor comerciale precum mediere și arbitraj. Astfel, în anul 2016, la Chișinău a fost înființat un Centru Național de Medire, iar recent au fost inaugurate 2 Centre Regionale de Medierela Bălți și Cahul, care vor oferi antrepreprenorilor suportul necesar pentru soluționarea disputelor.
Delegația CSSP, alcătuită din Christoph Lüttmann, Director executiv CSSP, mediator și manager de programe; Elmar Langner, mediator și manager de programe pentru Bosnia și Herțegovina și Merjem Nurikić Haljeta, coordonator de proiect al abordării regionale a CSSP și al rețelei de mediatori, au apreciat activitatea Centrului de Mediere al CCI.
Christoph Lüttmann, Director executiv CSSP a declarat că vizita la Chișinău are drept scop identificarea domeniilor de asistență și parteneriat în contextul eforturilor Republicii Moldova de pre-aderare la UE și fortificarea căilor alternative de soluționare a litigiilor.
Delegația va avea întrevederi cu Ministerul Justiției, organizațiile profesionale în domeniu, precum și cu partenerii de dezvoltare.
Notă: Centrul pentru Mediere Integrată din Berlin- organizație non-guvernamentală cu reprezentanțe în țările, precum Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Albania. Misiunea CSSP este de a ajuta guvernele și societatea să implementeze și să dezvolte medierea ca metodă alternativă de soluționare a disputelor, precum și să faciliteze rezolvarea conflictelor prin dialog politic.
Pe parcursul anilor, organizația a oferit asistență autorităților din țările din Europa de Sud-Est în vederea consolidării procedurilor de mediere și sporirea accesului la justiție în contextul proceselor de preaderare la UE.