Vineri, 6 octombrie 2017, în cadrul ședinței Comitetelor Sectoriale de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a fost prezentată agenda anticorupție a businessului din Republica Moldova, elaborată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS “Viitorul” în cooperare cu CCI a RM.
La eveniment au participat: Sergiu Harea, președintele CCI a Republicii Moldova, reprezentanții instituției camerale, Veaceslav Ioniță, expert pe probleme economice în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS “Viitorul”, Viorel Pîrvan, juristul IDIS “Viitorul”, reprezentanții Comitetelor Sectoriale de pe lângă CCI și asociații de business.
Sergiu Harea a ținut să menționeze cât de important este soluționarea cât mai urgentă a problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri din țara noastră, și în primul rând- corupția, care este o barieră pentru dezvoltarea economică a unui stat.
Potrivit președintelui, indicatorii care ne plasează la coada clasamentelor este corupția și percepția societății asupra acestei probleme. “Pornind de la acel studiu care va fi prezentat de colegii de la IDIS “Viitorul” dar și de la faptul că avem o strategie națională de anticorupție, să creăm un grup de lucru în cadrul Consiliului Economic de lângă Prim-ministru, unde să dezbatem subiectele care sunt în agenda anticorupție, lansată de CCI împreună cu IDIS “Viitorul”. Al doilea subiect pe care dorim să-l propunem mediului de afaceri dar și Guvernului, Parlamentului ca să susțină agenții economici să implementeze la întreprinderile lor- standardul ISO 37001:2016”
Sursa citată a mai adăugat că pe parcursul ultimilor 3 luni, s-au desfășurat 5 mese rotunde, 2 dezbateri publice și 3 focus-grupuri, organizate cu suportul instituției camerale și filialelor acesteia, la care au participat 700 de agenți economici. La aceste evenimente, colegii de la IDIS “Viitorul” au prezentat punctele slabe în domeniul corupției. După ședința de astăzi, va fi definitivată adresarea către Consiliului Economic de lângă Prim-ministru să fie creat un grup de lucru anume pe problema corupției.
Veaceslav Ioniță a menționat că o problemă pentru companiile care lucrează legal o reprezintă concurența neloială din partea acelor structuri care sunt protejate de funcționari corupți. De exemplu,unii reprezentanți ai mediului de afaceri sunt de acord „să achite” pentru unele servicii ca procesul să decurgă mai rapid și mai sigur.
Totodată, expertul IDIS “Viitorul” a specificat că chiar dacă majoritatea agenților economici preferă să-și ”rezolve” pe căi neoficiale problemele, există un grup mic de agenți economici, care au luptat contra actelor de corupție, au avut succes și doresc să continue lupta. Aceștia se bazează pe câteva elemente esențiale. În primul rând, ei trebuie să activeze legal, în al doilea rând ei trebuie să cunoască și să știe că sunt corecți în anumit caz. ”funcționarul simte că agentul economic ”plutește” nu știe exact ce și cum și îl presează până nu obține banii”.
Viorel Pîrvan a prezentat 5 riscuri ale corupției dar și cum poate fi soluționată această problemă.
În cadrul ședinței și-au expus părerea membrii Comitetelor Sectoriale de pe lângă CCI referitor la problema corupției în țara noastră și au susținut ideea formării unui grup de lucru pe lângă Prim-ministrul RM.
Aici puteți urmări RAPORTUL ANALITIC COMBATEREA CORUPŢIEI: Ce poate face businessul?