Miercuri, 22 noiembrie 2017, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Asociația AEO Forum din România, a organizat în premieră Conferința Internațională „Facilități și provocări vamale în comerțul dintre România și Republica Moldova”.
La conferința care s-a desfășurat la București au participat circa 50 de agenți economici, brokeri vamali, companii cu statut de Agent Economic Autorizat (AEO) din Republica Moldova și România.
Printre subiectele abordate în cadrul întâlnirii se numără: eliminarea taxelor vamale conform DCFTA, determinarea originii preferențiale, controlul ulterior al dovezilor de origine, contingente tarifare, simplificări vamale în România și Republica Moldova, certificatul AEO în România și țara noastră, perspectivele recunoașterii mutuale, vămuirea electronică etc.
De asemenea, reprezentanții autorităților vamale din cele două state au prezentat simplificările implementate și progresele de colaborarea vamală bilaterală. Participanții au avut oportunitate de a adresa mai multe întrebări privitor la aplicarea reglementărilor vamale în ambele țări.
„Suntem convinși că acest eveniment va consolida relațiile comerciale dintre ambele țări și va contribui la facilitarea comerțului prin dezvoltarea parteneriatului vamă-business. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, ca instituție ce reprezintă interesele antreprenorilor din Moldova va susține în continuare cooperarea dintre asociațiile de business din Republica Moldova și România și va promova schimbul de experiență în toate aspectele relevante facilitării simplificării traficului transfrontalier”, a afirmat Natalia Calenic, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului a fost semnat un Acord de Parteneriat între AEO NETWORK din Republica Moldova și AEO FORUM din țara vecină. Principalul scop al acestui acord este promovarea programelor AEO și aplicarea în practică a avantajelor certificării AEO pentru companii.
Conferința s-a desfășurat în premieră, în contextul sporirii comerțului, în baza Acordului de Liber Schimb dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și consolidării colaborării bilaterale în domeniul vamal în vederea facilitării traficului transfrontalier.