Comunitatea de business de pe ambele maluri ale Nistrului a făcut bilanțul parteneriatelor comune

0La data de 18 ianuarie 2023, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a participat la forumul „Sinergii trans-riverane pentru un mediu de afaceri mai rezilient”, organizat cu sprijinul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” și al proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”, finanțat de Suedia și Marea Britanie. Ambele inițiative sunt implementate de PNUD Moldova.

Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat peste 70 de reprezentanți ai organizațiilor de suport în afaceri și ai asociațiilor sectoriale de pe ambele maluri ale Nistrului, care au abordat subiectul Dezvoltării instituționale a organizațiilor de suport pentru afaceri/asociații de business, consolidarea capacităților companiilor private în perioade de criză și principalele rezultate ale parteneriatelor trans-riverane pentru consolidarea unui mediu de afaceri competitiv.

Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a fost moderatorul panelului: ”Organizațiile de suport al afacerilor contribuie la fortificarea unui mediu privat incluziv”. Potrivit lui Sergiu Harea, evenimentele din ultimii ani au influențat negativ dezvoltarea economiei naționale. ”Mediul de afaceri este impus, practic, să-și găsească modalități de dezvoltare. Acest suport pe care ni-l acordă partenerii de dezvoltare, prin intermediul UNDP Moldova, dar și donații directe care vin din partea guvernelor Marii Britanii, Suediei, sau a Uniunii Europene, sunt foarte importante pentru noi. În acest context, vreau să menționez că CCI este alături de mediul de afaceri, prin serviciile pe care le oferă. Suportul asociațiilor de business de pe ambele maluri ale Nistrului este oferit antreprenorilor pentru a crește. ”Academia Exportatorilor” pregătește antreprenori de pe ambele maluri ale râului, participarea la târguri și expoziții în țară și peste hotare, și desigur, Expoziția națională ”Fabricat în Moldova”, care se va desfășura în perioada 1-5 februarie 2023, dialogul public- privat, seminarele, sunt doar câteva din activitățile pe care le organizăm pentru a depăși cât de cât criza în care ne aflăm”, a spus Sergiu Harea.

De mențioanat, că în cadrul programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, parteneriatele dintre cele două maluri ale Nistrului au contribuit la abilități sporite de implicare, de reziliență la criză, de alfabetizare digitală, rezultând în locuri de muncă nou create și menținute, noi soluții inovative încorporate în modelul de business, noi nișe de piață consolidate, cum ar fi lanțurile valorice turistice de-a lungul râului Nistru.

Mai multe detalii- https://bit.ly/3J1cZ1K.

Distribuie acest articol: