11 iunie 2024, mun. Chișinău, 15 instituții din învățământul profesional tehnic implicate în sistemul dual din țară au participat la Concursul organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) „Eco-Viziuni: Inițiative Verzi în Instituțiile de Învățământ Profesional Tehnice (IÎPT)”.
Obiectivul concursului este stimularea proiectelor inovatoare care să aducă soluții pentru reducerea consumului de energie, încurajarea programelor de reciclare creativă și implementarea proiectelor de înverzire urbană.
Mihai BÎLBA, Vicepreședintele CCI a RM: „Astăzi, ne-am adunat aici pentru a celebra creativitatea, inovația și angajamentul în promovarea unui mediu înconjurător mai sănătos și mai durabil.
Prin acest concurs, ne propunem să stimulăm proiectele inovatoare ale celor 15 instituții de ÎPT care cu siguranță ne vor aduce soluții pentru reducerea consumului de energie, să încurajăm programele de reciclare creativă și să implementăm proiecte de înverzire urbană. Aceste obiective nu sunt doar prioritare, ci sunt esențiale pentru viitorul nostru și al generațiilor viitoare.
Stimați participanți, ideile și proiectele voastre sunt cele care ne conduc către un viitor mai bun. Vă încurajez să continuați să vă implicați activ în această luptă pentru mediu și să vă urmați visele și pasiunile, pentru că fiecare contribuție contează.”
Silviu GÎNCU, șef Direcție, Politici în domeniul învățământului profesional tehnic din cadrul Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC): „Ministerul Educației și Cercetării a susținut mereu toate inițiativele de prezentare și valorificare a potențialului din învățământul profesional tehnic. După cum știm cu toții, specificul învățământului dual este unul cu caracter practic-aplicativ, de aceea, astăzi așteptăm să vedem aici inițiativele voastre în domeniul economiei verzi. La eveniment avem mai mulți parteneri, care, ar putea să vă susțină proiectele vostre pe viitor.
Cu suportul partenerilor de dezvoltare, sunt sigur că acest concurs va avea succes. Desigur că această activitate nu ar fi avut loc fără susținerea Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual, o inițiativă lansată de dnul Sergiu HAREA, președintele CCI a RM, și susținută de partenerii noștri prin prisma Guvernelor Germaniei și Elveției, și desigur, suportul dnei Larisa ȘAVGA, Președinta Comitetului.”
Larisa ȘAVGA, Președinta Comitetului pentru promovarea ÎPTD: „Ne confruntăm cu schimbări climatice dramatice, care amenință securitatea noastră. Deși problemele legate de mediu sunt pe agenda globală în ultimii ani, Republica Moldova abordează subiectul dat din 2010. Au fost lansate mai multe inițiative, printre care „Programul pentru promovarea economiei verzi și circulare”, și vreau să menționez că unul dintre obiectivele acestui program, vizează promovarea conștientizării despre importanța economiei verzi. Evenimentul de astăzi realizează, cu certitudine, acest obiectiv.”
Igor ȘAROV, Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM): „Sper că pe o mare parte din elevii participanți la acest concurs, să-i revăd la USM, pentru a-și continua studiile și pentru a aduce o contribuție reală la dezvoltarea economiei în Republica Moldova. Cred în viitorul statului nostru!”
Ludmila STIHI, Consultat Învătământ Profesional Tehnic, proiectul „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, GIZ: „Suntem mândri că susținem acest eveniment prin care dezvoltăm inițiative frumoase pentru ecologizarea învățământului profesional tehnic din Republica Molodva. Elevii, împreună cu cardele didactice dar și cu unitățile economice partenere în Învățământ Dual, vor putea implementa ideile dezvoltate și prezentate în cadrul acestui concurs, oferind exemple demne de urmat pentru alte instituții similare și nu numai.”
La concurs au participat 15 instituții de învățământ din Chișinău, Bălți, Cahul, Orhei, Hîncești, Găgăuzia, etc.
Elevii din cele 15 instituții de învățământ și-au prezentat proiectele care s-au axat pe: Valorificarea deșeurilor; Eficiența Energetică; Sustenabilitatea produselor din denim; Fertilizatorul organic prin reciclarea inteligentă; Promovarea înțelegerii universale a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), etc.
În cadrul evenimentului, au fost premiate echipele câștigătoare ale Concursului „Eco-Viziuni: Inițiative Verzi în IÎPT”, conform următoarelor criterii:
- Cel mai bun proiect de ecologizare a IÎPT- IP Școala Profesională din or. Hîncești (gradul 1), IP Școala Profesională din or. Leova (gradul 2);
- Cel mai inovativ proiect- IP Colegiul Politehnic din Bālți (gradul 1), Școala profesională Nr 5 din Bălți (gradul 2);
- Cel mai sustenabil proiect- Colegiul Tehnologic din Chișinău (gradul 1), IP Școala profesională nr.5 mun.Chișinău (gradul 2);
- Cel mai bun impact social- IP Școala Profesională nr 2 Cahul (gradul 1), Școala Profesională din Ciumai, Taraclia (gradul 2);
- Cel mai bun proiect educațional- Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (gradul 1), IP Colegiul de Ecologie (gradul 2).
La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, (CCI a RM), ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnice implicate în sistemul dual, reprezentanții instituțiilor din ÎPT, precum și membri ai Comitetului.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual „Reziliență economică – Creștere incluzivă – Dezvoltare sustenabilă” și a fost organizat de CCI a RM, în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Guvernele Germaniei și Elveției, implementat de GIZ Moldova, și al companiilor implicate în sistem dual- Draexlmaier Automotive SRL și Carmez Processing SRL.
Notă: Concursul este organizat de către Camera de Comerț și Industrie cu scopul de a promova sustenabilitatea și inovația ecologică în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic, și se adresează elevilor din IÎPT care sunt pasionați de mediu și doresc să își pună în aplicare ideile creative pentru a crea o schimbare pozitivă.
La concurs pot participa echipele formate din 5 elevi, acestea fiind coordonate de un profesor/maistru din cadrul IÎPT care va avea rolul de mentor pentru proiect. Proiectele vor fi evaluate de către un juriu format din experți în domeniu.